Citalec

Dobrý den, dostala jsem od kardiologa lék Citalec 10, každý den 1 tabletu ráno. Po užití dvou tablet mi bylo strašně špatně, zvracení, neviděla jsem ani na monitor a nebyla schopna vypnit tabulku v pc. Návaly horka a zimy, nemohla jsem jít na malou, chvění celého těla, bolest hlavy. Chci se zeptat je-li taková reakce normální a zda je možné citalec nahradit jiným lékem, který by neměl takové vedlejší účinky. V tomto stavu nemohu v práci vůbec fungovat. Tento stav je horší než to, na co mi byl předepsán.

Odpověď odborníka:

V takovém případě doporučuji Citalec neužívat a raději zkusit jiné antidepresívum, resp. zvážit, zda jsou léky na deprese vůbec potřebné. Léky z této skupiny se předepisují často ne zcela opodstatněně. Máte-li psychické obtíže, je lepší je konzultovat s psychiatrem (není to žádná ostuda!!!), který může vybírat z více léků na psychiku než kardiolog. Psychiatr také může zvážit i jiné postupy než léčbu pomocí léků, např. psychoterapii. Taktéž rozebere Vaše psychické potíže podrobněji, pokusí se najít jejich příčinu, v ideálním případě ji odstranit, zohlední dosud užívané léky (např. některé léky na srdeční obtíže mohou vést k depresím) a navrhne Vám léčbu.

MUDr. Jan Vachek
MUDr. Jan Vachek

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: