Citalec

Dobrý den paní doktorko, mám svízelný problém a nevím jak se rozhodnout. Již od března trpím úzkostnou poruchou, silné pocity strachu z neúspěchu, z budoucnosti, pocity obav, že něco nezvládnu, nevěřím si, často přijdou pocity strachu bez nějakého důvodu. V tom březnu byl spouštěčem toho všeho jeden můj životní pracovní neúspěch, s kterým jsem nepočítal. Drží se to ve mě stále. Chodím k psychologovi, k obvodní lékařce, ta mi předepsala Citalec, ale mám teď dilema, protože mám momentálně možnost změnit zaměstnání, mám nabídku, která se odmítnout nedá, ale je potřeba se hodně moc učit, hodně materiálu, vše směřuje ke zkouškám přibližně v polovině srpna. Rád bych je zvládnul, nicméně učení mi teď moc nejde, neleze mi to do hlavy tak jako před lety. Stále vnímám svoji hlavu, stále se hlídám a nesoustředím se na učení. Koncentrace velmi špatná a tak to učení taky nejde....A čas běží....a teď nevím, zda-li začít brát Citalec znova, nebo ne ( již jsem ho v květnu asi po dobu 3 týdnů bral, ale pak svévolně v ysadil, cítil jsem se dost otupěle, ospale ). Asi to byla chyba, teď to vím. Chvíli to trvá, než tyto léky zaberou. Teď beru týden Piracetam, Ginkgo, Brahmi, snažím se tedy jít přírodní cestou, ale zatím se učení nelepší, nebo spíše koncentrace, paměť jakoby taky nefungovala. Stále se zabývám tím, co když to v tom srpnu neudělám, co když zase rupnu, co to se mnou udělá, jak na mě bude koukat okolí, atd....Strach strach strach, především ráno ( usnu, ale budím se brzo s pocitem strachu ), někdy i po celý den. Zkráceně řečeno se musím intenzivně učit, vůli mám jako jindy, jen mě brzdí ta má pitomá hlava a času je málo. A teď se ptám, co byste radila, začít brát Citalec, či už raději ne? Držet to spíše na té přírodní bázi? Bojím se nastupujícího efektu Citalecu, aby mě nezbrzdil v učení ještě víc - útlum, únava. Lékařka taky nedokázala jednoznačně poradit, k psychologovi jdu až koncem července. Času moc nemám a nechci již udělat další chybu. Bojím se, že pokud to nezvládnu, efekt bude příšerný, horší jak v březnu. Hodně mi na té práci záleží, je to příležitost. Bude to buď a nebo. Vrátím se do života, nebo to bude ještě mnohem horší, než v tom březnu. Musím se učit, a tak tedy s Citalecem, nebo raději bez něj? Balení je Citalec Zentiva 20mg. Děkuji moc moc za upřímné názory a zkušenosti. Mějte krásné léto....

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Petře, v prvé řadě, si udělejte v sobě revizi pomocí následujícího "návodu": 1) Představte si, že jste v nové práci a napište si odpovědi - Kde pracujete (v Jakém prostředí)? Co konkrétně děláte? Jaké schopnosti využíváte? Co Vám to přináší? Co je přidanou hodnotou té nové práce? Kým jste, když děláte tu novou práci? Dává Vám to smysl? 2) Své odpovědi si znovu přečtěte a přemýšlejte o svém pocitu, který z toho máte. 3) Chcete opravdu tuto práci dělat? Jak ovlivní Váš život? Pokud se rozhodnete, že tu práci opravdu dělat chcete, znovu si projděte svou představu, co je Vám na ní příjemné a to si zapamatujte ve formě obrazu, zvuku, vůně, chutě, pocitu na těle, který se Vám s tou představou spojuje. Kdykoli, když Vaše myšlenky budou utíkat jinam, tak se k té představě vraťte, protože teď už víte proč to děláte a co Vám to přinese. Lidé obvykle nedělají věci nebo se v nich podvědomě brzdí (jako jste popisoval Vy), když neví, co bude potom. Pomoci Vám může Ericksonovský hypnoterapeut, který pracuje tímto způsobem, který jsem popsala. Zavedení zkušeného terapeuta si můžete proces projít, ale můžete i sám. K Vašim otázkám: A teď se ptám, co byste radila, začít brát Citalec, či už raději ne? Ne. Držet to spíše na té přírodní bázi? Nic se nemá přehánět, důležitější je Vaše psychická práce ser sebou samým. To co se teď pro sebe a o sobě naučíte Vám už nikdo nevezme a budete moci tuto zkušenost zužitkovat i dále v životě v jiných souvislostech. Takže znovu krátce: vytvořte si konkrétní vizi toho, kam jdete, jako by to už bylo / uložte si tu představu za pomocí svých smyslů / vracejte se k ní, když by vám náhodou nebylo dobře / a učte se... Pokud budete chtít kontakt na hypnoterapeuta v Praze, napište mi na můj e-mail.

PhDr. Sylvie Navarová
PhDr. Sylvie Navarová

Specializace: Psychologie
Pracoviště: CETERAS - Centrum terapeutických služeb

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Když pohyb zhoršuje dýchání
Články: Když pohyb zhoršuje dýchání
Nedostává se vám při...
Epilepsie
Články: Epilepsie
Epileptický záchvat může...
Druhý polštář pod hlavu může pomoci udržet nižší nitrooční tlak
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Jak si poradit s ječným zrnem
Články: Jak si poradit s ječným zrnem
Ječné zrno je pupínek nebo...
Pooperační bolest
Články: Pooperační bolest
Chystáte se na svou první...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené: