Citalec

Dobrý den, kvůli úzkostem a depresím, které mi způsobují pocity na zvracení, pálení žaludku, třes končetin, celkovou slabost a píchání na hrudi, neurčtitý strach (nevím z čeho toto mám) jsem před 2 dny začal na radu mé praktické lékařky užívat Citalec 20mg (prvních 7 dní 0,5 tablety 1x denně) po týdnu budu brát 1 tabletu denně. V příbalové informaci je napsáno, že tento lék by neměl ovlivnit intelektuálové schopnosti, reakce apod. Jenže za tyto 2 dny co ho užívám si připadám více ospalý a unavený a uzívaný. Zároveň po spolknutí za nějakou dobu co se asi začne vstřebávat pociťuji jako..chlad v končetinách, který se přesouvá do hlavy a zrychlený puls a strach asi z toho co tento lék dělá a jak působí, zda-li nemá pro mě vážně vedlejší účinky apod. Všechny tyto příznaky odezní zrhuba do dvou hodin poté co se objeví. Chtěl jsem se jen zeptat, jestli je to normální reakce? Zeptal bych se své lékařky, ale zrovna nastoupila na dovolenou. Je mi 23 let. Jsem celkem nervózní co to bude dělat, až budu brát celou tabletu.

Odpověď odborníka:

Dobrý den Milane. Antidepresiva typu Citalec mají většinou velmi malé vedlejší účinky, mám pacienty, co ho berou roky, a nic se neděje. Tyto vedlejší účinky nebývají dlouhodobé, za pár dní přejdou. Je na vás event. na poradě s lékařem zvážit zda únava je natolik závažná že nejde vydržet, protože jinak efekt antidepresiva by se měl hodnotit nejdříve po měsíci. V případě že to vydržet nelze tak sáhnout k jinému antidepresivu, ale neslibuji vám že to nebude totéž. s pozdravem MUDr. Miroslav Sekot

MUDr. Miroslav Sekot
MUDr. Miroslav Sekot

Specializace: Psychiatrie
Pracoviště: Hélio - centrum pro duševní zdraví

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: