Citalec

10 dní užívám antidepresiva Citalec 20 mg - 1 tabletu ráno po jídle. Občas mívám zhoršené úzkostné stavy. Mám 2 dotazy. Za 1. je normální, že mi antidepresiva snížily klidový pulz z 80 - 90 na 60 -70 a mám po nich jakoby syndrom suchého oka, jsem unavenější a uzívanější a mám ty úzkosti? A za 2. jaké volně prodejné léky na bolesti zubů se mohou s těmito antidepresivy kombinovat? Většinou jsem používal Valetol. Ještě beru Lanzul na žaludek (hiátová hernie) a Budenofalk na crohnovu chorobu.

Odpověď odborníka:

Léčba a efekt Citalecu nastupuje po delší době, tj. po 2-3 týdnech. 20 mg na úvod léčby je poměrně vysoká dávka. Proto je vhodnější užívat např. 2 týdny 10 mg (tj. 1/2 tablety) a teprve následně zvýšit na 20 mg. Setkala jsem se i s pacientem, kterého mám v péči, kdy jsme dávku zvyšovali velmi pozvolna od 5 mg do 20 mg po dobu 5 měsíců a následně byl pacient velmi spokojen. U těchto typů léku trvá poměrně dlouho, než si tzv. "sedne pro tělo". Vaše potíže určitě s lékem souvisí, bývají časté i zažívací potíže, pocit na kolabs. Rozhodně v léčbě vydržte. S volně prodejných léků můžete mít Paralen, Ibalgin. S pozdravem dr. Janoušková

MUDr. Zdeňka Janoušková
MUDr. Zdeňka Janoušková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Ordinace praktického lékaře, Velká Bíteš

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: