Citalec?

Vážená paní doktorko, prosím Vás o radu. V létě jsem prošla dost silným stresem, kdy se mi začala točit hlava a lehce brnět ruka a já jsem si to hned spojila s RS. Úplně jsem si tuto nemoc vsugerovala, protože ji měla i moje maminka a já jsem se domnívala, že o nic jiného se nemůže jednat. Podstoupila jsem všechna vyšetření na neurologii, včetně MRI, kde RS jednoznačně vyloučili. Mimoto jsem absolvovala kompletní interní vyšetření a závěr zní, že jsem zdravá jako dub a k točení hlavy není důvod. No, jo, to je pěkné, ale hlava se točí pořád. Pracuji léta několik hodin denně u PC, takže by to svědčilo i pro napětí v krční páteři. Absolvovala jsem 15 procedur a i když se mi svaly kolem páteře vcelku uvolnily, točení hlavy zůstává. Když už si lékaři nevěděli rady, poradil mi neurolog vyzkoušet nějaká lehká antidepresiva. Dnes jsem navštívila psychiatra a ten mi předepsal Citalec. Procházela jsem v této poradně názory ostatních, ale mám z toho smíšené pocity. Vidím, že existuje spousta vedlejších účinků (ono, jako u všech léků), bojím se nárustu váhy a hlavně mám strach, že se ze začátku můj stav výrazně zhorší. Tak si říkám, jestli mám vůbec zapotřebí tento lék brát. Žiju vcelku pohodový, spokojený život, mám výbornou rodinu, skvělou práci, tak mě napadá jestli bych nezvládla sama dát si dohromady pochroumanou psychiku. Nevím, jak se k tomu postavit. Byla bych Vám velmi vděčná za Váš názor a předem Vám za něj děkuji. Ještě bych se chtěla zeptat, zda je možno Citalec třeba po 1-2 měsících vysadit.

Odpověď odborníka:

Dobrý den- nesmírně si vážím Vaší důvěry...léku se určitě nebojte, je to vynikající protiúzkostné antidepresívum. Vstupní nežádoucí účinky nebývají tak nesnesitelné, navíc, ví-li člověk, že jde o přechodnou záležitost, akceptuje je snáze. Vaše léčba není nějakým osudovým rozhodnutím- po několika týdnech zhodnotíte efekt. Pro psychoimunologické souvislosti můžete užívání pojímat také jako formu prevence před přetížením imunitního systému. Vzhledem k osvětě věnované časné diagnostice RS je Vaše prožití strachu z nemoci přirozené.. Vysadit lék samozřejmě budete moci, jestliže se rozhonete, že převažují negativa nad přínosem efektu, ale věřte mi, že mnoho lidí aplikuje citalopram měsíce až léta a vnímá podstatné zlepšení kvality svého bytí. Nepokoušela bych se "bojovat", v případě úzkostných a depresivních poruch vůle nestačí..

MUDr. Barbora Heřmanská
MUDr. Barbora Heřmanská

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
+5 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x