Citalec - doplnění dotazu z 26.6.2012

Dobrý den, děkuji za rychlou odpověď na dotaz http://www.ulekare.cz/poradna-lekare/citalec-vysadit-nebo-ne-48737. Chtěla bych se k této odpovědi vrátit a zeptat se: 1. Jaktože tedy negativní účinky nezačli ustupovat, když již Citalec bere půl roku a vy mluvíte o 2 týdnech? Nemůže být něco špatně? 2. Co je míněno plnou dávkou? 20, 30 nebo více? 3. Přítel se cítí hloupě, když musí jít k doktorovi , někomu se s tím svěřovat a brát léky na psychiku. (to bohužel pramení z jeho rodiny, kteří se k lidem s depresemi staví negativně). Chtěl by to zvládnout sám. Není jiná cesta než přes prášky a psychology? Moc děkuji, velice si vážím vašich rad!

Odpověď odborníka:

Dobrý den. Citalec obsahuje jako účinnou látku citalopram, obvyklá dávka k léčbě deprese je 20mg, maximální dávka 60mg. Při nesnášení citalopramu lze samozřejmě volit jiné antidepresívum- každý pacient je jiný, léčbu je vždy třeba individuálně přizpůsobit. Ptáte se na jinou cestu- podstatou deprese je změna mozkového biochemismu, antidepresíva napomáhají obnovit rovnováhu mozkových přenašečů. Psychoterapie si klade za cíl upravit životní podmínky, aby se omezily situační spouštěče. Nevím, jakou jinou cestu nabídnout- při neléčení depresivní fáze sice dochází často ke spontánnímu zlepšení stavu, ale vesměs hrozí opětovný návrat po určité době. Léčba je tedy i prevencí tohoto opakování.

MUDr. Barbora Heřmanská
MUDr. Barbora Heřmanská

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
+5 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: