Citalec vysadit nebo ne?

Dobrý den, chtěla bych se zeptat: Můj přítel (28 let) prodělal implantaci kardiostimulátoru a následně se mu objevili psychické paniky, které začal řešit Citalec 20. Bral ho asi rok a příznaky postupně zmizely. Za půl roku po vysazení se ale objevili znovu, takže si po dohodě s praktickým lékařem opět nasadil Citalec 10. Již ho bere půl roku, ale tentokrát mu tolik nezabírá, spíše se mu ještě přitížilo a dělá si starosti s tím, že tyto prášky vůbec bere, má deprese a úzkostné stavy. Mívá také tlaky v hlavě a bývá mimo (nevnímá). Myslíte, že by měl Citalec pozvolna vysadit a zkusit se s tím poprat společně s Neurolem, nebo raději zkusit větší dávku 20, aby tyto stavy zmizely? Mohli mu tyto prášky nějak výrazněji v psychice ublížit? Ještě se stalo to, že podruhé jak začal Citalec brát, tak si vzal hned naráz velkou dávku (20) a z toho mu bylo hodně zle a týden se z toho vzpamatovával. Mohli byste mi poradit, jak toto řešit? Přítel k psychologovi jít nechce a já bych mu chtěla poradit. Mockrát vám děkuji!!!

Odpověď odborníka:

Dobrý den, nesmírně si vážím Vaší obětavosti. Citalec-citalopram-je vynikající antidepresívum, nežádoucí účinky zpravidla odeznívají během prvních dvou týdnů, naopak v tomto období nastupuje vlastní efekt léku. Dlouhodobé podávání není nijak škodlivé, spíše naopak, vede ke stabilizaci psychické rovnováhy, druhotně i ochraně např.obranyschopnosti..Dávka 10mg je spíše úvodní, předpokládá se titrace do plné dávky. Lék je možné v případě potřeby kombinovat s dalšími léky k posílení účinku. Váš přítel by rozhodně měl v léčbě pokračovat, úzkost a deprese není zvladatelná vůlí. Pokud má pocit, že podávání léku nevedlo zcela k úpravě stavu, bylo by dobré o tom pohovořit s předepisujícím lékařem a domluvit se na doplnění léčby.

MUDr. Barbora Heřmanská
MUDr. Barbora Heřmanská

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: