Citalopram a escitalopram

Dobrý den, dlouhodobě trpím panickou poruchou, již bez panických atak. Užíval jsem Citalopram 20 mg 1 tbl. ráno asi 10 let. Cítil jsem se celkem dobře, tak jsem asi posledního půl roku užíval denně již jen 10 mg. Před 3 týdny se mi nepříjemné projevy PP vrátily (asi stres v práci). Obvodní lékařka mi změnila AD na Escitalopram 10 mg, prý rychleji zabere. Mě se to ale opravdu nezdá, po 2 týdnech jsem na tom stejně. Neměla mi raději předepsat 20 mg, které jsem bral před snížením dávky Citalopramu, nebo je Escitalopram silnější i přes menší gramáž? Uvažuji, že budu pokračovat v užívání prověřeného Citalopramu 20 mg, ale potřeboval bych kvalifikovanou odpověď. Děkuji.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, escitalopram je nástupcem citalopramu, zjednodušeně "očištěná" verze. 10mg escitalopramu je adekvátní nejméně 20mg citalopramu, jedná se o nejnižší účinné dávky = snižovat nemá smysl, nebude to již působit. Problémem ale spíše je, že na tento typ poruch oba léky zabírají až s časovou prodlevou = je ještě na efekt brzy. Na druhou stranu je vždy nejjednodušší zůstat u toho, co fungovalo dobře. V tuto chvílli bych vydržel již u escitalopramu. Brzkou úlevu přeje Luboš Janů

MUDr. Luboš Janů Ph.D.
MUDr. Luboš Janů Ph.D.

Specializace: Psychiatrie
Pracoviště: Ambulance Smrková ulice, Plzeň

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
R-enantiomer citalopramu a jeho udajná "zbytečnost" | Od: Fjhia | 22.12.2016 03:06
Mé zkušenosti jsou takové, že přestože se tvrdí, a je údajně vědecky dokázáno, že účinný je pouze S-enantiomér molekuly citalopramu a R-enantiomer je neučinný, proto je u Escitalopramu z tablety odstraněn, ...

není to zcela pravda a domnívá se že i údajně neaktivní R-forma v mozku nějaký účinek má..

Při přechodu z "obojetné" formy na tu "osekanou" se často příznaky zhoršují, což potvrzuje i řada pacientů..

jsem lékárník a užívám Seropram již 10 let.. mohu tedy potvrdit důsledky absence R formy osobně také

Doporučuji návrat k plné "obojetné" formě, a žádejte originální lék (Seropram), nenechte se odbýt generiky, zejména když jsou již ceny téměř totožné (jasně, prý by to mělo být to samé, ale .. )
reagovat
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: