Citlivost na světlo

Dobrý den, mám dlouhodobě oči citlivé na světlo, např. vůbec nesnesu se dívat na počítač nebo na televizi po tmě, po chvilce mě začnou pálit a slzet oči, venku mi vadí při sluneční svitu lesklé předměty a když je světlá zem. Mám brýle 3,75/4.75. Existuje na toto nějaká diagnoza? Děkuji za odpověď

Odpověď odborníka:

Dobrý den, samotná citlivost na světlo se označuje jako tzv. fotofobie. Nicméně to může být důsledek jiného stavu...např. syndromu suchého oka, chronického zánětu okrajů očních víček nebo také nedostatku vitamínu A. Neuvádíte typ dioptrické vady (plusová či mínusová?), ale i špatně korigovaná dioptrická vada by mohla být příčinou. Musíte si ale uvědomit, že oslnění, např. při odraženém slunečním světle, je zcela normální. V první řadě doporučuji pravidelnou aplikaci umělých slz po dobu 4 týdnů a zvýšit příjem vitamínu A ve stravě. Pokud nedojde ani k mírnému zlepšení, tak se obraťte na svého oftalmologa.

MUDr. Vladimír Korda, Ph.D.
MUDr. Vladimír Korda, Ph.D.

Specializace: Oční lékařství
Pracoviště: OFTEX oční klinika Pardubice a oční centrum Hradec Králové

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Články: "Zlatá" léčba revmatoidní artritidy
Řešení výše uvedené nemoci...
Vyšetření děložního čípku
Články: Vyšetření děložního čípku
Vyšetření děložního čípku...
Ode dneška nekouřím! Zvládnu abstinenční příznaky?
Články: Ode dneška nekouřím! Zvládnu abstinenční příznaky?
Rádi byste přestali kouřit...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Bronchoskopie
Články: Bronchoskopie
Bronchoskopie je...
Močové kameny
Články: Močové kameny
Močové kameny, urolitiáza...
Vyšetření prostaty konečníkem? Chvilka, kterou zvládnete
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: