Citlivost zubu

Dobrý den pane doktore, před zhruba měsícem mi můj zubní lékař odstranil hlubší mezizubní kaz na šestce nahoře, do té doby se zub nijak neprojevoval, od zákroku je zub citlivý na studené i teplé a nijak výrazně se to nelepší, jinak je zub bez bolesti. Stává se běžně že citlivost přetrvává takhle dlouho? Děkuji za váš názor a přeji krásné Vánoce.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, zubní kaz bolí až když je velmi velmi blízko dřeně a to už je většinou "jen" na plombu pozdě. Pokud byl kaz velmi blízko, byla zubní dřeň v chronickém zánětu a s tím už se nedá nic dělat, zub je určen k ošetření kořenových kanálků. Přesto pokud lékař myslí, že dřeň v chronickém zánětu není, tak zkusí zub jen zaplombovat a uvidí se, jestli se z tohoto velkého zásahu zub dostane. Další možností je špatně těsnící výplň nebo u amalgámu i tepelná vodivost. V každém případě poslední jmenované možnosti jsou rozhodně méně pravděpodobné. Pokud Vás zub začne budit ze spaní nebo být až po nějaké době od vrtání "vysoký" - bolet na skus, tak už je boj ztracen a je třeba kořenové kanálky ošetřit. Pokud se problém nezačne v průběhu dalších dvou měsíců lepšit, tak se už stav nezlepší a ošetření kořenových kanálků bude nevyhnutelné.

MDDr. Stanislav Kárník
MDDr. Stanislav Kárník

Specializace: Zubní lékařství
Pracoviště: Soukromá praxe MDDr. Maxima Komleva, zubní lékař 

Poradna uLékaře.cz

Nečekejte a poraďte se ihned s naším lékařem!

Rychlá odpověď

již do 6 hodin

Za pár kaček

již od 29 Kč

A bez čekání

žádné čekárny a nemocnice

 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: