Claritine

Dobrý den, syn 7 let dostal před půl rokem vysoké teploty 40°C, které šly těžko snížit, jinak neměl žádné jiné potíže. Byly mu předepsány ATB Zinnat, po kterých otekl a osypal se. Zároveň užíval Claritine na bakteriální alergii. Po odběru krve mu byly zjištěny vysoké jaterní testy. Je možné, že došlo ke zvýšení jaterních testů po kombinaci těchto léčiv? Ráda bych se ještě zeptala, zdali je bezpečné dlouhodobé užívání Claritinu? Syn ho užívá denně již 9 měsíců. Děkuji za odpověď

Odpověď odborníka:

Souvislost zvýšených jaterních testů a užívaných léků je pravděpodobná. Jaterní enzymy by se však měly rychle normalizovat. Někteří alergologové raději v případě potřeby delší léčby antihistaminiky (= antialergiky) předepisují jiné přípravky než Claritine, u nějž bylo vysloveno podezření na vyšší výskyt srdečních arytmií. Toto riziko však podle všeho není nijak vysoké. Z tohoto hlediska jsou bezpečnější jiné léky, např. Zyrtec, Xyzal. Doporučuji podrobné alergologické vyšetření.

MUDr. Jan Vachek
MUDr. Jan Vachek

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x