Clostilbegyt a krátká luteální fáze

Dobrý den. Rádi bychom si pořídili 2.dítko. Již 5 měsíců se snažíme, ale zatím nic i když jsme se pokaždé do ovu. trefili :-(. Bohužel jsem si dle BT a ovu.testů všimla, že mám krátkou luteální fázy ( 8 -10 dní , při cyklech 29 - 32 dní, tzn. ovulace 19. - 23.DC ). Minulý měsíc jsem měla malou cističku na vaječníku, která byla rozehnána thiaminovými injekcemi. Změnila jsem gynekologa a ten mi na tento cyklus předepsal clostilbegyt 5. -9. DC - 1 tabletu. Chtěla jsem se zeptat, zda je pro mě clostil vhodný, když u mě k ovulaci dochází a měla jsem tu cystu, jelikož jsem se dočetla, že clostil cysty rád dělá a užívá se spíše u žen které neovulují vůbec. Zda se tím luteální fáze prodlouží nebo se jen zkrátí fáze folikulární? Žádný udržovací hormon ( utrogestan, ...) mi předepsán nebyl. Ani na kontrolní ultrazvuk na vliv Clostilu jsem pozvána nebyla :-(. Mám z jeho užívání trochu strach. Nemohu říci zda svému gynekologovi důvěřuji či nikoliv, jelikož jsem u něj byla poprvé, a proto prosím zda byste mi neporadila. Jsem dnes 1.DC. Velice Vám děkuji za odpověď

Odpověď odborníka:

dobrý den, clistilbegyt podporuje ovulaci. je to 1.krok,který se dělá při nemožnosti otěhotnění. léčbu bych osobně řešila v době, kdy cca 1 roku pacientka neotěhotní a styk má minimálně 3x týdne. 5 měsíců je krátká doba, nechala bych volný průběh, a hlavně na to nemyslet.

MUDr. Zuzana Vejběrová
MUDr. Zuzana Vejběrová

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Gynekologie Gyn - Fem, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: