Clostilbegyt a štítná žláza

Léčím se se štítnou žlázou ( mám hypotyreozu způsobenou autoagresivní Hashimotovou tyreoiditídou) beru Euthyrox 100, jsem obézní, snažíme se o dítě, gynekolog mi nejprve poradil Inofolic a po 3 měsících mi teď nasadil Clostilbegyt, po přečtení příbalového letáčku jsem se ale dočetla, že se při poruše štítné žlázy nemá užívat. Chtěla bych se proto zeptat, na Váš názor. Popřípadě, pokud byste mi mohla poradit jak štítná žláza ovlivňuje otěhotnění a těhotenství? Děkuji za Vaši odpověď.

Odpověď odborníka:

Jelikož zasahuje Clostilbegyt do tvorby hormonů a všechny hormony vzájemně souvisí, je nutno zvýšené opatrnosti. Rozhodně bych doporučovala úzké sledování hladin hormonů štítné žlázy, jelikož může dojít k výkyvům jejich hladin během léčby Clostilbegytem.
Nadbytek, ale hlavně nedostatek hormonů štítné žlázy mohou mít negativní vliv na vývoj miminka již od prvních týdnů jeho života, proto doporučujeme časté sledování - jak před početím, tak i během těhotenství.
Držím palce.

MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.
MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: Soukromá endokrinologická ambulance, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: