Clostilbegyt a utrogestan

Dobrý den, začala jsem užívat Clostilbegyt a k němu mu lékař předepsal Utrogestan. V lednu letošního roku jsem vysadila antikoncepci a od té doby se snažíme s přítelem otěhotnět. Ale bohužel mi začaly problémy s menstruací, tak jak to většinou po vysazení je. Nejhorší bylo, když jsem dva měsíce nedostala menstruaci a těhotenské testy vycházely negativní :( . Když jsem byla u doktora, tak mi udělal testy z krve a při další návštěvě mi sdělil, že mi chybí hormon progesteron a dal mi vyvolávácí injekci (díky ní jsem do týdne začala menstruovat). Poté mi nasadil clostilbegyt (dvakrát denně, 3.-5. den cyklu) a utrogestan (17.-25. den cyklu). Už také asi měsíc beru kyselinu listovou a občas i vitamín E. Říkal, že mě tímto může léčit půl roku a po třech měsících mám přijít na kontrolu, jestli se mi nedělají cysty na vaječníkách. Od začátku cyklu si měřím i bazální teplotu, která zatím nepřevýšíla 36,5°C, znamená to, že nemám ovulaci? Ráda bych se vás zeptala jaké zkušenosti máte s těmito léky? Jaká je pravděpodobnost otěhotnění? Mám už 20.den cyklu (už jsem 4x vzala utrogestan) a ovulace nikde, měřím si bazální teplotu a dokonce si dělám i ovulační testy a nic :,( . Byla bych vám vděčná, kdyby jste se pokusila odpovědět na všechny mé otázky. Je to pro nás velice důležité. Děkuji :)

Odpověď odborníka:

Dobrý den, není pravdou, že většinou po vysazení antikoncepce nastávají poruchy menstruačního cyklu. Obecně se dá říci, že ženy, které mívaly pravidelný cyklus před nasazením hormonální antikoncece, mívají pravidelný menstruační cyklus i po vysazení antikoncepce. Pomocí bazální teploty se dá určit termín ovulace, těsně poovulačně bývá obvyklý vzestup bazální teploty cca o 0,3 až 0,5 stupně. Z jediné hodnoty 36,5 stupně nelze tedy nic určit. Je vhodné měření provádět více cyklů, v počátku měření nelze vyloučit také chybu v měření pramenící z nezkušenosti. Clostilbegyt je lék stimulující ovulaci, tedy s jeho užíváním pravděpodobnost otěhotnění stoupá. Utrogestan bývá pro graviditu prospěšný zejména již v jejím průběhu, podporuje udržení a vývoj gravidity. Délka folikulární fáze, tedy první fáze menstruačního cyklu, kdy dochází k růstu folikulů, nemusí být konstantně dlouhá, tedy není přesně určeno, který den by měla nastat ovulace.

MUDr. Martina Hasilová
MUDr. Martina Hasilová

Specializace: Gynekologie
Pracoviště: Ústav pro péči o matku a dítě, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x