Clostridiová infekce a těhotenství

dobrý den,paní doktorko,na úplném začátku těhotenství jsem ležela na infekčním odd.s clostridiovým zánětem střev (po antib.),týden jsem brala roztokem Vancomycin,pomohl.Pak bylo zjištěno těhotenství a léčba po 6dnech přerušena. Asi po týdnu se mi průjem vrátil,mírnější,dle labor.clostr.difficle byly stále pozitivní-toxin i antigen.Z důvodu těhotenství pak nasazen jen Mutaflor a lactobacily,bylo zlepšení,průjem zmizel.Je to měsíc, lactobacily (ev.Hylak) 3x denně stále beru,ale občas se mi na 2-3 dny průjem vrací,nic hrozného, tak 3 stolice denně a velké nadýmání a pak se to na několik dní uklidní,zůstane jen trvale hlen ve stolici.Vrací se tak 1x za týden až deset dní, je to měsíc a půl od léčby Vancomycinem.Prosím o váš názor,jak dále postupovat-myslíte,že je možné clostridie udržet jen touto podpůrnou léčbou po celé těhotenství s tím,že se průjem občas vrátí a probiotika si s tím poradí a infekce odezní sama?Neublíží tento stav miminku při vývoji nebo po porodu? Má smysl opět testovat přítomnost clostridií?Mám obavu,že clostridie ve střevech stále jsou,když nebyla léčba opakována a může se vše vrátit,že bez léků (Vancomycin,Metromidazol) se to nevyřeší. Jinak jíst mohu,přibrala jsem, obtíže nejsou tak silné jako před léčbou ATB. Nyní jsem na konci 3.měsíce. Děkuji za vaši radu a názor.J.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, vzhledem k těhotenství bude Váš lékař postupovat tak, aby co nejméně ohrozil miminko a pokud možno Vás zbavil infekce nebo ji alespoň udržel v mezích. Podle aktuálního stavu bude lékař určovat, jaká léčba je nejvhodnější a nejšetrnější. Důvěřujte mu; když to bude potřeba, antibiotika nasadí; taková, aby to neohrozilo plod.

MUDr. Magdalena Žáková
MUDr. Magdalena Žáková

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: