Clostridium difficile

Po měsíci průjmů a přehazování z infekčního oddělení na internu a zpět mi byla zjištěna bakterie Cl. difficile, pozitivní antigen i toxin. Byl mi předepsán Entizol 500mg třikrát denně po dobu 10 dnů.Nyní ho beru osmým dnem a stále pociťuji obtíže - stolice sice již není vodnatá, ale pevná, ale je stále žlutá, silně zapáchá, 2-3x denně, vždy předcházejí bolesti břicha.Navíc je mi ještě špatně po Entizolu.Je možné nasadit jinou léčbu,která by skutečně zabrala?Po tak dlouhé době obtíží a stále bez výsledku už nevím,kam se obrátit...

Odpověď odborníka:

Lenko. Infekcí Clostridiem přibývá. Je to nepříjemné onemocnění, které by měl v ideálním případě řešit infekcionista. Léčba je nasazena správně, ale to, že během léčby nepociťujete úplnou úzdravu, je normální. Sama píšete, že určité zlepšení nastalo. Střevo je zánětlivě postižené, infekce působila dlouho, tak musíte dát lékům čas. Antibiotikum vymýtí bakterii, ale k zahojení střeva je třeba více času. Je třeba držet lehkou dietu, vyhýbat se tučným a smaženým jídlům, jíst spíše vařenou stravu, lehce stravitelnou, spíše vynechat syrovou zeleninu a ovoce, která je hodně zbytková. K antibiotikům je vhodné užívat probiotika, pomohou zpět nastolit bakteriální rovnováhu ve střevě. Existují i jiná antibiotika, ale jsou vyhrazena pro těžší případy nákazy. Po léčbě je jistě doporučeno vyšetřit znovu stolici na přítomnost Clostridia. Hezký den.

MUDr. Hana Černá
MUDr. Hana Černá

Specializace: Pediatrie
Pracoviště: Dětské oddělení Pardubické krajské nemocnice, a.s.

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: