Cmv, eb a toxoplasmosa

Dobrý den, paní doktorko, při krevních testech mi zjistili, že jsem prodělal infekci CMV, EB a že jsem prodělal infekci nebo kontakt s antigenem toxoplazmozy. Chci se zeptat, co dané výsledky znamenají a zda je zde nějaké zdravotní riziko? Ještě k té toxoplazmoze, dá se nějak léčit? Předem Vám děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Pozitivní protilátky proti EBV, CMV a toxoplazmóze se vyskytují v české populaci velmi často (promořenost EBV je udávána kolem 90%, u toxoplazmózy kolem 40%). Pokud jsou pozitivní pouze "pozdní, paměťové" protilátky, nejedná se o žádný problém a značí to, že se pacient v minulosti setkal/prodělal danou infekci a není třeba ho nijak léčit. Pokud jsou pozitivní "časné" IgM nebo IgA protilátky, je nutné zahájit léčbu. Léčba toxoplazmózy možná je a probíhá zpravidla na infekčních odděleních.

MUDr. Jana Moravcová
MUDr. Jana Moravcová

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: