Cmv infekce

Dobrý den, potkala mě nepříjemná infekce CMV virem. Bohužel tato infekce se prokázala zcela náhodně při preventivní prohlídce a zjištěným zvýšeným jaterním testům. Následnými vyšetřeními byla zjištěna již dříve prodělaná EBV infekce (IgM protilátky již negativní) a probíhající CMV infekce (IgM protilátky 14 a IgG protilátky <1). Vyšetřením avidity protilátek se potvrdila primární infekce. Jinak jsem subjektivními problémy netrpěla. Problém spočívá v tom, že jsem v té době, kdy byly zjištěny zvýšené jaterní testy byla v 7. týdnu těhotenství. Po prokázání primární infekce jsem vzhledem k dostupným informacím a doporučením(i konzultaci na genetice) podstoupila umělé přerušení těhotenství. Jaterní testy i krevní obraz se mi do dvou týdnů od zjištění infekce normalizovaly. Moje otázka zní, za jak dlouho bude bezpečné znovu otěhotnět, aby byla infekce v organismu dostatečně potlačena a nehrozilo tudíž riziko plodu... Děkuji za radu

Odpověď odborníka:

Primoinfekce CMV může skutečně mít vliv na vyvíjející se plod a přerušení těhotenství je na místě. Pro plod je nebezpečná pouze primoinfekce, proto mezi další graviditou je vhodné dodržet dobu doporučenou gynekologem, která je většinou 3-6 měsíců. Vzhledem k normalizaci jaterních testů předpokládám, že již akutní fáze infekce odezněla.

MUDr. Jana Moravcová
MUDr. Jana Moravcová

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Rektoskopie
Články: Rektoskopie
Rektoskopie je endoskopická...
Pásový opar: samoléčba v 5 krocích
Články: Pásový opar: samoléčba v 5 krocích
Pásový opar je virové...
Klimakterium
Články: Klimakterium
Klimakterium je období...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Naposledy čtené: