Co znamená tato diagnóza?

Dobrý den, po urputných neustupujících bolestech i po reha jsem byla odeslána na MR bederní páteře. Bohužel paní doktorka mi nic nevysvětlila a odbyla mě větou ,že mě jednou stejně čeká operace. Byla bych Vám tedy velice vděčná za vysvětlení. Páteřní kanál je primárně dostatečně prostorný.Lordoza napřímená,obratlová těla přiměřené výšky,signál skeletu bez patologických ložiskových změn. Th 10/11 vpravo zřejmě spondyartrotické změny omezující páteřní kanál zezadu (oblast je zachycena již okrajově) L1-4 bez známek protruze disku L4/5 chondroza disku ,mediální protruze kolem 5 mm L5/S1 obraz osteochondrozy ,spondylartroza,ventrolistéza L5 o 3 mm,je i susp. na spondylolýzu zejména vpravo.Protruze disku za zadní hranu těla S1 asi o 3 mm. Bilat těsná stenóza neurálních okének. Mícha bez abnormálně intenzních změn,míšní konus obvyklého uložení. Stopové tekutiny v malé pánvi.Ložisko ve vertexu dělohy vel.kolem 21 mm - myom? Z: osteochondroza L5/S1 s bilat těsnou neuroforaminostenozou Děkuji předem.

Odpověď odborníka:

Nalez neni nastesti dramaticky. Za obvyklych vicemene pasivnich rehabilitacnich postupech je opravdu pravdepodobna postupna progrese a casem operace.nalez ale nevylucuje moznost stabilizace a "zakonzervovani"souasneho sravu bez progrese.to ovsem znamena vyhledat lekare.pracujiciho metodou "aktivni fyzioterapie".tzn.zlepsit okoli problematickr casti patere.obnova funkce a statiky panve.soucasne s cilenym cvicenim tato moznost existuje.bezna fyzipterapie vsak nestaci.jste jiz rizikiva s timto nalezem.lekar nebo fyzioterapeut pod primym lekarskym dohledem.

MUDr. Jiří Marek
MUDr. Jiří Marek

Specializace: Fyzioterapie
Pracoviště: Soukromá ambulance Praha, Brno - Klinika Naprapathy

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: