Condylomata

Dobrý den, už skoro rok mam bradavičky, upřímně se přiznám že mne nijak neomezují v životě. Byla jsem na chirurgickém zákroku, objevili se znovu, nasadili mi Aldaru, ne uplně pomohla a objevili se znovu a mast z konopí mi taky nepřinesla žádnej zázrak, bohužel. Vystřídala jsem dva gynekology a ani jeden mi o této nemoci nebyl schopen říct nic kloudného. Mam jich jen pár a nerostou, spíš stagnujou. Naštěstí a bohužel v této situaci jsem si našla nového partnera. O mé nemoci jsem mu řekla a spíme spolu jedině s ochranou. Ale k dotazu: Pokud by se mi podařilo se bradavic zbavit tak, aby nebyly vidět ( vím že se dokáží objevovat stále a stále ) je možné s partnerem v budoucnu spát i bez ochrany? Co když jednoho dne budu chtít rodinu? To ho nakazim? Ta představa mne děsí... A když by ano, ubližují condylomata? Jak? Mam je pouze venku, vnitřní mi odstranili a zatím mohu říct že se nové neobjevily... V jednom z článků jsem četla jakési pomyslné srovnávání s oparem ( někdo na ně trpí a někdo ne) Dá se tedy zjistit jestli by na ně byl partner náchylný jako já ( berme v potaz to že se uvádí že né kažnému se objeví ) A co krom drahých mastiček může pomoct? Moc Vás prosím, už nějak nevím co dál ... Děkuji

Odpověď odborníka:

Dobrý den, příčina vzniku kondylomat jsou HPV viry. V převážné většině případů se organismus mladého zdravého člověka těchto virů umí aktivně zbavit, může to trvat však až dva roky. Je tedy pravděpodobné, že časem se virů také zbavíte. S HPV se setká v životě naprostá většina sexuálně aktivních lidí, je to jedna z nejčastějších sexuálně přenosných infekcí. Vnímavost k této infekci je však různá, u mnoho HPV pozitivních lidí vůbec nedochází k výsevu kondylomat. Jak by to bylo u Vašeho partnera, to zjistit dopředu nejde. Přenos HPV je možný i bez přítomných kondylomat. Ochrana kondomem není v prevenci přenosu 100% účinná. Kondylomata řadíme mezi benigní onemocnění. Účinná léčba krom aplikace roztoků, mastí a chirurgického zákroku je jejich odstranění laserem.

MUDr. Martina Hasilová
MUDr. Martina Hasilová

Specializace: Gynekologie
Pracoviště: Ústav pro péči o matku a dítě, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: