Condylomata

Dobrý den, můj přítel byl u lékaře a zjistili mu condylomata na penisu a začal se léčit wartexem. Nevím, jesli jsem to od něho nemohla chytnout, protože jsme spolu měli několikrát nechráněný styk, než se konečně odhodlal zajít k lékaři. Zatím jsem na sobě nic neobjevila,ale dost se toho bojím. Sice jsem byla na očkování proti rakovině děložního čípku, ale už jsem nebyla panna a prý to 100% účinkuje jen u pan. Tak se chci zeptat co mám teď dělat, zajít na gyn. nebo počkat jestli se u mě taky neobjeví? A ochrání nás kondom před dalším přenášením? Popř. za jak dlouho můžeme kondom přestat používat? Můžu to třeba mít nějak v sobě, aniž bych o tom věděla, a třeba to přenášela dál? Moc děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Zvanulo! Condylomata jsou dvojího druhu - jedny (accuminata) způsobuje virus HPV, druhé (lata) jsou projevem syfilis. U vás jde, předpokládám, o druh první. HPV virů existuje několik desítek kmenů. Některé z nich způsobují rakovinu děložního čípku, jiné způsobují genitální bradavice (tedy condylomata) a jiné nečiní potíže. Většina populace je nakažena několika kmeny HPV. Očkování chrání před rakovinotvornými kmeny - u panen je jistota, že ještě žádným nakaženy nejsou. I po letech sexuálního života může být pořád zisk z očkování značný - to podle proběhlých nákaz HPV. HPV se obvykle schovají do těla hostitele a to na dlouhé roky nebo i natrvalo. V případě bradavic jste nakažena již v podstatě jistě a tuto infekci opět téměř jistě přenesete na své budoucí partnery. Podobně jako opar i virus HPV se schovává v těle a projevuje se hlavně za podmínek oslabení obranyschopnosti organismu. Ochrana kondomem je jen částečná, nelze na ni spoléhat. Bradavicemi genitálu u nás trpí až několik desítek procent populace.

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
ještě nezačala se sexuálním životem | Od: Mary | 24.2.2009 15:07
Dobrý den,chtěla jsem se zeptat,jestli je možné mít pohlavní styk mezi dávkami,když jsem ještě žádný neměla.2)jaká je doba podávání všech dávek?zhruba?Děkuji za odpověď
reagovat
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: