Coxa saltans

Dobrý večer Pane Navrátile.Několikrát jste mi tady pomohl a já se opět na Vás obracím.Lékaři mi v roce 2012 diagnostikovali coxa saltans. První operace vpravo byla provedena 2/2012 s tím, že je dnes bez problému, lupání vymizelo. Druhá operace vlevo byla provedena 6/2012 s tím, že byla v pořádku po 9.měsících se objevila v oblasti velkého trochanteru \'\'propadlina\'\' s tím,že v oblasti stehna byla velká boule.Lékaři pomocí ultrazvuku nenašli rozdíl a stáli si za tím, že ani v oblasti měkkých tkání nic není.Ikdyž od pohledu laika byl opravdu znatelný rozdíl.Bolesti byly nesnesitelné, pohyb omezený na minimum s tím, že jsem chodila o francouzských berlích.Lékaři si stáli za tím, že nikde nic není, ale i tak byla provedena Revize levé kyčle,které byla provedena 13.11.2013 s tím, že byla zjištěna urtžená šlacha s tím, že byla podle lékařů při operaci hodně utáhlá s tím, že nevydržela tlak a nebo málo, že \'\'sjela\'\' dolů do stehna mimo kyčel.Po operaci bylo téměř vše v pořádku, jak jizva, tak bolest, která vymizela po pár dnech operace.I ten rozdíl byl znatelně lepší jak kdy před tím.Stehy byly vytažené 25.11.2013 s tím, že bylo vše v pořádku.Dle doporučení lékaře jsem měla za týden lehce zatěžovat operovanou končetinu.Po týdne od vytažení stehů a lehké zátěži se opět objevila propadlina jako dříve před operací když byla \'\'utržená\'\' šlacha.Propadlina je opět velká,bolest nesnestilená,nereaguje na žádné analgetika, pohyb omezený, chůze o berlích bez zátěže.Lékař doporučil rehabilitace s tím, že ani fyzioterapeutka pro bolest nechce cviky provádět.Dnes po ultrazvuku opět nebyl zjištěn žádný nález ikdyž je pouhým okem znatelný.Lékař mi řekl \'\'prostě se to takhle stalo\'\'. Obávám se toho, že před operací tohoto roku na ultrazvuku nebyl žádný nález ale i tak se operace provedla, tak je možné, že se jedná o to stejné jako před tím ? s tím, že mi lékař sám řekl, že neví, co ostatní lékaři při operaci 2012 dělali ? je možné, že jen nechcou uznat svoji chybou?což vše na to svědčí.Nebo tam může být jiný důvod ? nemáte s takovým problémem zkušenosti ? děkuji Vám za Vaši odpověď. S přáním pěkného dne. Gabriela

Odpověď odborníka:

Myslím, že vaše záležitost není nijak častá. Bolest by měla ustávat a kosmetický defekt, který na stehně vidíte by se měl s odstupem času, dohojení předchozí operace, řešit úpravou svalu a povázky tak, aby nejen nebolel, ale ani nebyl nápadný při pohledu na stehno. Pro opakované operování bude na místě co nejužší kontakt s operatérem, ten má největší zájem na tom, aby výsledek operace byl objektivně co nejlepší, ale aby byla dosažena i vaše spokojenost s operací. Určitě nezapomínat na rehabilitaci, která je zde velmi potřebná a je zcela na místě. Průběh času by měl zlepšení stavu i konfiguraci jýčle a stehna napomoci.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: