Coxsackie a zánět nosohltanu koncem října?

Mám už 11 dní virózu. 20. října jsem byla nakupovat a 3 dny poté jsem začala mít velké zimnice, teploty však jen zvýšené (37,3 v podpaží a max 38,0 v uchu), v nose trochu sekret, ale žádná rýma se nespustila, mohla jsem normálně dýchat, jen občas jsem smrkla. Krk jen trochu škrábal a byl hodně zarudlý, hltan i mandle červené, ale bez aftů, čepů a povlaků. Na zadní stěně mírně zduřelého hltanu stékal průhledný hlen. Mandle ani uzliny nebyly vůbec zvětšené. Byla jsem na ORL a závěr je pharyngitis acuta. Od 5. dne krk postupně pomalu bledl, ale objevil se suchý dráždivý kašel, který trvá dosud. Hleny se přesunuly dolů pod ohryzek, šimrají a krk dole škrábe a já se snažím hleny vykašlat a vychrčet. Záchvaty kašle nemám. Hleny jsou stále průhledné, vodové. 6. den se mi objevily na pravé zadní straně tvrdého patra petechie (přímo na mandlích nebo kolem mandlí petechie nebyly). Za 2 dny zmizely. Večer předtím jsem prudce kašlala, tak možná proto, ale nevím, zda nepatří k projevu té infekce.. 7. den nemoci jsem měla 1x hodně řídkou stolici. Zimnice trvaly 5 dní, lehce zvýšené teploty mám dosud. CRP jsem měla 4. den a 7. den nemoci pod 8. Diferenciál (nějaké zánětlivé parametry) z krve v normě (5. den nemoci nabíral gynekolog). Jde tedy o naprosto banální virovou infekci, která se trochu vleče. Můj problém je v tom, že nemoc prodělávám 3 - 4 týdny od početí, kdy jde o velmi citlivé období. 5. den infekce jsem si nechala rovněž udělat sérologii na RSV, ADV, Parainfl. 1,2,3, echoviry a coxsackie A,B. Vše vyšlo negativní, akorát coxsackie hraniční - KFR 40 titr IGg (typy A9 a B1-6). Za týden jdu na párový odběr. V létě jsme jezdili pod stan. Dcera měla v červenci a srpnu několikadenní průjem, později pár vystouplých pupínků po těle (dohromady kolem 10), jindy zas jednodenní teploty). Já neměla přes léto žádný projev infekce. Vím, že viry coxsackie patří mezi TORCH a jsou nebezpečné v 1. trimestru (vývojové vady) i před porodem. Bojím se. Chtěla bych se zeptat na 3 věci: 1) je možné, že tento titr protilátek je z léta nebo ještě z dřívějška? 2) je pravděpodobné (teoreticky), že koncem října způsobily výše popsaný zánět nosohltanu bez rýmy coxsackie viry nebo spíše rhinoviry, coronaviry apod., které laboratoř netestovala? Nevím, zda některý z typů coxsackie může způsobit takto probíhající zánět nosohltanu. 3) vím, že virů coxsakcie je hodně typů, ale netuším, kterých se týká teratogenita.. zda všech nebo jen některých..(např. B3 a 4) Nejraději bych znala původce, ale rhinoviry, coronaviry apod. se asi v laboratořích netestují a VNT na cox. běžně také ne a když ano, tak je to drahé. Můj praktický lékař mi takovéto vyšetření samozřejmě nezajistí. Dceřiny pupínky vypadaly takto.. (dcera je ale neměla na chodidlech, dlaních ani uvnitř pusy.. měla třeba 2 na tváři, několik drobounkých na bradě, 2 na stehně, 1 na patě, 2 na hřbetu ruky.., vyselo se to naráz, štípance to nebyly, zmizelo to po 2-3 týdnech, kožařka si nebyla jista diagnózou) http://dermis.multimedica.de/bilder/CD033/550px/img0021.jpg http://www.dermnet.com/dn2/allJPG3/hand-foot-mouth-7.jpg http://www.zkracovatko.cz/Mr7iKG Děkuji a opravdu si vážím Vašeho času věnovaného mému dlouhému dotazu.

Odpověď odborníka:

Hraniční titry KFR rozhodne až vyšetření párového séra, které máte naplánované. V tuto chvíli lze těžko soudit, zda může přetrvávat pozitivita z léta, ale domnívám se, že spíše ne. U infekcí Coxsackie byly popsány malformace plodu, nicméně u těhotenství obecně platí, že poškození plodu může způsobit jakákoliv infekce. Nejčastěji dochází k potratům. Po prodělané težší infekci je vhodné častšjší sledování plodu ultrazvukem u vašeho gynekologa, který vám řekne, zda je vše v pořádku. Z vyšetření bych vám doporučila ještě kultivaci z tonzil (petechie mohou být příznakem streptokokové infekce, která může nasednout na virovou infekci).

MUDr. Jana Moravcová
MUDr. Jana Moravcová

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: