Crohnova choroba

Prosim o radu. Bojím se crohnovy choroby. Pred dvema lety jsem byla na operaci slepého střeva, tam podezření na Crohnovu chorobu. Provedena kolonoskopie,která byla negativní,i histologie negativní. Nyní jsem brala v kvetnu a červnu dvoje antibiotika - doxybene 14 dni a amoksiklav 1 tyden. Po amoksiklavu jsem dostala prujem a bolesti břicha, které však už ustaly. Nyní mám občas zvýšenou teplotu do 37,2. Ne každý den, nyní týden 36,6. Měřím se několikrát denně, jsem psychicky vyčerpaná, že bych mohla být takto nemocná. Už od května mám zarudlý krk, ale výtěr z krku negativní. Dále se mi udělá občas menší aft v ústech a zdá se mi, že mám bílý povlak na jazyku. Chci se zeptat, jestli se takto projevuje Crohn v ústech. Praktická lékařka si myslí, že to Crohn není, že by se projevoval bouřlivěji a ukázal by se v krevních testech, které mám dvakrát po sobě negativní, i sedimentaci. Říká, že si myslí, že je to psychosomatického původu. Přesto mě na moji žádost poslala opět na gastro, kde mi můžou vzít až v září. Žiji nyní ve strašném stresu, je možné, že ty teploty mám opravdu z nervů. Vždy se přečtu nějaký příznak Crohna a za chvilku ho mám také. Prosím poraďte, vypada to na Crohna nebo psychiku? Předem děkuji za odpověđ.

Odpověď odborníka:

Pokud jste byla již kompletně vyšetřena s negativním nálezem, Crohnovy choroby bych se neobávala. Vaše obtíže nepochybně začaly po užívání ATB- která bohužel zničí i neškodné bakterie, sídlící v našem trávicím traktu, což se pak provevuje průjmy, bolesti břicha. Zakupte si probiotika, která užívejte, dále pravidelná strava s dostatkem vlákniny, dbejte na pitný režim a nestresujte se- to je to, co Vám nejvíce škodí.
S pozdravem,
MUDr. Klímová

MUDr. Nikola Klímová
MUDr. Nikola Klímová

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Ordinace praktického lékaře pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: