Crohnova choroba

Dobrý den, potřeboval bych se s Vámi na něčem poradit. Je mi 22 let. 3 roky mám Crohnovu chorobu v terminálním ileu. Nyní jsem v remisi. Před 2 měsíci jsem absolvoval kontrolní gastroskopii- nález hiátová hernie - páli mne žáha - léky Helicid 20 (1-0-0) - zabírají vše ok. Koloskopie - vše v pořádku. Užívám už 2 roky na Crohna lék Budenofalk (1-0-1). Ultrazvuk břicha v pořádku, krevní obraz + biochemie (játra, šítná žláza, slinivka, atd atd...) - vše vpořádku. Půl roku jsem byl na úřadu práce, takže se dá zjednodušeně říct - neměl jsem starosti, jen jsem se válel doma, občas pracoval na zahradě. Nyní jsem nastoupil do práce na pozici servisního technika jedné firmy, která připojuje lidi k internetu. Je to práce z 80% manuální. Nosí se těžké předmětu třeba na střechy paneláků, nestále se leze někam po žebříku, pracuje se s vrtačkami atd. První týden vpořádku vše. Jenže už několik dní mám celkem znatelně zhoršené právě zažívací potíže. Za 1. změnila se mi životospráva - v 7 ráno snídaně, čaj, oběd nestíhám, takže mé další jídlo je až ve 4 hodiny odpoledne a pak večer. Jím menší porce, vyhýbám se dráždivým jídlům. Jenže mě prostě berou křeče, které vyustí v akutní potřebu návštěvy toalety, ale nejedná se o průjem - spíše o jakousi nitkovitou tenkou stolici. Těchto "nitek" je v toaletě třeba 20 odhadem. Ale před tím právě následují ty křeče. Je to velmi nepříjemné -zatím mne to naštěstí "chytá" až po práci, ale bojím se, že mne to zastihne ve chvíli kdy to bude nejméně vhodné. Během pracovní doby jíst nemohu - mám vyzkoušeno, že když se najím, byt jen velmi malinko a začnu pracovat, budu tyto problémy mít do hodiny po najezení. A nyní se právě dostávám k tomu, co chci konzultovat. Přesně to, co jsem popsal Vám, jsem řekl své praktické lékařce i své gastroenteroložce. Jejich doporučení se rozcházejí, tak sháním prostě názor třetího lékaře. Paní doktorka z gastroenterologie mi řekla, užívat nějaká probiotika a během pracovní doby raději být zcela bez jídla. Má praktická lékařka naopak řekla, že probiotika asi nepomohou, a že bych naopak měl ve velmi malých dávkách jíst i během práce, že to za čas přejde. Co byste mi doporučil/a Vy? Dostal jsem No-SPU na křeče, mohu ji při potíží užívat? - nebo i preventivně řekněme?. Mám si obstarat nějaká probiotika? Co mám jíst? Jak často jíst? Nějaké bylinky? Opravdu nevím. Děkuji, Roman

Odpověď odborníka:

Dobrý den. jedná se o projevy dráždivého tračníku při změně životosprávy - colon irritabile - je to funkční stresová porucha která nemá se základní chorobou nic společného. Ta No-spa se brát dá ale má krátky poločas. tento typ choroby se většinou léčí retardovanými preparáty např. Duspatalin retard 2x1 tbl 30 min. před jídlem- nemá interakci s léky co berete ani není návykový , pozornost neovlivňuje , interakce s alkoholem nemá.

MUDr. Karel Dvorník
MUDr. Karel Dvorník

Specializace: Vnitřní lékařství
Pracoviště: Doradus s.r.o., soukromá interní a gastroenterologická ambulance s endoskopií, Jihlava

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x