Crohnova choroba

Dobrý den dotaz se týká mého syna, který má prokázaného Crohna asi 2 roky. Je mu 33 let a má ročního chlapečka. Chtěli by s manželkou další děťátko. V současnosti užívá kromě jiných léků také Imasup, kde jsou právě rizika pro další těhotenství. Léky vysadit nemůže. Manželka je zdravá. Prosím o váš názor. Děkuji

Odpověď odborníka:

Dobrý den, omlouvám se za pozdní odpověď, dotaz mi byl přeposlán od jiného lékaře. Imasup- je imunosupresivum a má bohužel i někollik nežádoucích účinky. Mezi něž patří i poruchy spojené s těhotenstvím. Riziko poškození plodu je. Absolutní kontraindikace to však není. Pokud by tento lék užívala žena, omezení je větší. Doporučuji domluvit se s gastroenterologem, zda je nutné tento lék užívat nebo lze převést na jiný bezpečnější preparát. Další možností je uchování spermatu před započetím léčby, což v jeho případě již nelze. A dále je možno se domluvit s gynekology nebo nějakým centrem asistované reprodukce na vhodných prenatálních vyšetřeních.

MUDr. Vladimíra Cejnarová
MUDr. Vladimíra Cejnarová

Specializace: Praktické lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: