Crohnova choroba

Dobrý den, před mesícem mi byl indikován Crohn, zánět Bauhinské chlopně a v úseku 12cm zánět na konci tenkého střeva. Zjistilo se to tí, že jsem masivně krvácela z konečníku a pak 3x zkolabovala, ale absolutně bez jakýchkoli bolestí. Po kolonoskopii, gastroskopii, sonu a magnet.rezonanci byl zjištěn zřejmě vřed v úseku zánětu a proto jsem krvácela. Užívám 9mg Budenofalku, 4mg Salofalku. Chtěla bych se zaptat, jak dlouho budu muset užívat kortikoidy, protože mám strach z nežádoucích účinku a chceme založit rodinu. Děkuji moc za odpověď.

Odpověď odborníka:

Vážená paní Nikolo, Crohnova choroba patří mezi tzv. nespecifické střevní záněty. Jedná se o nemoce s nejasnou příčínou, kterou neumí odstranit žádný způsob léčby. Kortikoidy jsou často nedílnou součástí farmakoterapie Crohnovy choroby; při důsledné spolupráci s gynekologem a neonatologem je možné užívat kortikoidy i během těhotenství. Pokud je zahájena tzv. biologická léčba, pak je případné otěhotnění důvodem k ukončení tohoto způsobu léčby. Doporučuji Vám důkladně probrat všechny možnosti Vaší léčby a podmínky otěhotnění s Vaším gastroenterologem. S pozdravem, MH.

MUDr. Milan Hrubý
MUDr. Milan Hrubý

Specializace: Nefrologie

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: