Crohnova choroba a věk

Dobrý den, ovlivňuje crohnova choroba životnost člověka nebo na to nemá vůbec žádný vliv? Přece jenom je to dlouhodobá nemoc, která tělo desítky let vyčerpává, tak mě zajímalo, jestli může pacientovi nějak zkrátit věk. A pak ještě jedna otázka, někde jsem četl že na tuto nemoc se kdysi umíralo, je to pravda? A pokud ano, od kdy jsou k dispozici léky, díky kterým už se toto neděje? Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Crohnova choroba by mohla věk ovlivňovat svými chirurgickými komplikacemi jako je střevní zúžení, píšttěle a jejich komplikacemi. Dle lékařské literatury nikoliv.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
-3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
Crohn | Od: Lukáš | 2.8.2014 11:50
Pozdě, ale přece napíši svůj názor na věc. Je hezké, co píše pan doktor, ale bohužel pravdou je, že díky této nemoci umřelo mnoho lidí mnohem dříve, než by mělo. Ať už na protržení střev, nebo na celkové vyčerpání organismu. A jednalo se jak o lidi, kteří se nijak neléčili, tak o lidi, kteří pravidelně brali léky a docházeli k doktorovi. Samozřejmě, že vám doktor neřekne, že by se umíralo přímo s příčiny nemoci, ale je víc než do očí bijící, že když vás bude nemoc každodenně vyčerpávat, tak určitě nemůže tělo vydržet tak dlouho, jako kdyby nebylo touto nemocí poznamenáno. Na to není potřeba mít doktorský titul, aby to bylo zřejmé. Odcházejí klouby díky kterým se přidávájí silné bolesti, neustálá únava a vyčerpání, krvácení, teploty, to je jen malý výčet všech obtíží, které dávají tělu zabrat, ať už kvůli nemoci samotné nebo díky lékům, které se snaží nemoc držet na uzdě, ale díky jejich vedlejším účinkům jsou pro tělo mnohdy horší, než samotná nemoc (celostní kortikoidy, imunopresiva, BIO léčba atd., neplatí samozřejmě ve všech případech, mnohdy jsou tyto léky jedinou záchranou). Mluvím z vlastní zkušenosti a ze zkušeností známých, kteří touto nemocí také trpí. Bohužel, ale v tomto případě musím s panem doktorem NESOUHLASIT a jeho odpověď se ani nezdá být erudouvanou, jakožto odpověď chirurga a nikoliv gastroenterologa. A všichni víme, že když už je člověk s Crohnem u chirurga, tak už se stalo něco moc špatnýho.
reagovat
 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: