Crohnova choroba- tetování

Dobrý večer, chtěla bych se optat. Mám crohnovu chorobu teď mám biologickou léčbu. První infuzi jsem měla 22.srpna 2013. Dnes jsem byla na 4té dávce. Můj dotaz zní jestli mohu na tetování, ikdyž mám biologickou léčbu. Děkuji Kamila

Odpověď odborníka:

Vážená slečno Kamilo! Na otázku Vám již odpověděli 2 kolegové a každý jinak. Z toho vidíte, že jako lékaři pro tuto situaci žádný jasný návod nemáme. Dovolím si tedy přidat svůj názor. Vzhledem k tomu, že biologická léčba zasahuje do imunitních a hojivých mechanismů v těle a tento efekt se jistě projevuje i v kůži (koneckonců, ne zcela vzácné nežádoucí účinky biolog. léčby jsou právě kožní potíže...), považuji za vhodné s tetováním počkat. Chápu, že Vaše léčba je asi plánována dlouhodobě, ale investovat do tetování mi za dané situace nepřipadá rozumné. Definitivní rozhodnutí je ale samozřejmě na Vás.

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
-2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: