Crohnova nemoc zrejme

Dobry den,uz dlouho trpim travicimi potizemi posledni dobou uz citim i tlaky a bolesti,neni dne,abych se citil uplne nejlepe. K dnesnimu dni citim nonstop tlak v leve casti bricha a ne v jednom bodu,ale asi ve 20ticentimetrovem oblouku. Proste z laickeho pohledu jako bych tam mel neco nezadouciho,nador nebo co. Zacalo to vse uz asi pred 8mi lety,bylo to pouze kruceni,ktere se menilo casem ve stridajici se prujmy,k dokrorovi jsem sel asi za rok nebo 2,dal mi pouze tablety,laktobacily. nic nepomohlo. Pak jsem chodil na dalsi vysetreni jako je sono,ale i koloskopie tlusteho streva a rentgen tlusteho streva pomoci nejake bile tekutiny. Vysledky nic neukazovaly. Ale s problemem se jako by dalo tech prvnich 5 let zit,sice nesutale se menici prujmy a ne nejlepsi pocit,ale lo to. Ovsem asi po tech 5 letech jsem se jednou v noci vzbudil se silnymi pichavymi bolestmi v podbrisku,pichani jako spendlik. Byl jsem v soku a nejvice to pichalo pri moceni. Pri stolici se mi ale v tom miste ulevilo,hned me napadalo,ze to bude mit spojitost s tim travicim problemem,coz sleduji i ted. Jde to poznat,ze to je jeden a ten samy problem. Po dvou dnech silne pichani pomalu vymizelo,ale ne uplne,od doby mam problem s moceni,zvlast,kdyz jsem plny,jako najezeny a citim,kdyz se potrava nekde v tech oblastech posunuje,nebo kdyz si necham mocovy mechyr prilis naplnit,mam problem u konce moceni s bolesti. Stale jsem chodil k doktorovi a stale vysetreni. Koloskopie byla uz 2 krat a u jineho doktora,takze tluste strevo je asi v poradku. Posledni dobou,jak uz jsem rekl,se to hodne zhorsilo,prujmy,zacpa,poloprujmy nebo nevim jak to nazvat,ruzne tvary a barva stolice pokazde jina. Jednou svetle zluta,nekdy tmave hneda,nekdy tvrda nebo ridka,nekdy pul stolice tak a druha pulka tak. A vyrazny pocit na te leve strane bricha,ze tam neco je,driv mi delal doktor prohmat, i ja sam nekdy a neslo moc nic citit,ted si tam muzu trochu nahmatat,ze to tam mam pevnejsi nez na druhe strane a vzdy,kdyz tam sahnu,tak to skrouka a citim vetsi tlak nez na druhe prave strane bricha. To misto je nalevo od pupiku a smerem jakoby k tomu podbrisku. Tlak a bolest na vetsi plose. Doktor me teda poslal do nemocnice,kde jeste provedeme koloskopii zaludku,protoze jsem parkrat mel i silne krece v oblasti zaludku,abychom zaludek vyloucili. A pak jsem chtel vysetreni zavedeni te kamerky polknutim a udela to snimky. Doktor mi to napsal,v nemocnic mi rekli,ze se musim zeptat,jestli mi to zaplati pojistovna,protoze je to velmi drahe. Nepracuji v CR,ale v Nemecku,takze jsem ted u Nemcu. Konkretne ve Frankfurtu. A doktor mi na doporucenku napsal i dodatek pravdepodobna diagnoza prave Morbus Crohn. Ale jeste se to nevi,ale co jsem se docetl,tak snad vse souhlasi. I to,ze mi mleko nedela moc dobre. Mam strach,ze tim tlakem uz je to rozlezle po celem tenkem streve a nebude to asi nic dobreho. Vsude se objednava na tydny dopredu,ted jsem dostal take termin az za 2 tydny. Nevim jestli to vydrzim. Ze sveho pohledu to vidim tak,ze okamzite potrebuju vsechny vysetreni naraz,aby se naslo co mi je. ne li operaci. Dale jsem si vsiml asi posledni pul rok,ze mam problem s levou ledvinou,obcas tam mam zaskuby a pri pruvanu citim docela citlivost v tom miste,normalne i bolest,jakoby se hned nachladila,pak me tam boli a mam tam tiky,ale jen na te leve,tak se od te doby snazim ji mit porad v teple. Ale neco s ni taky bude. Pil jsem jednou vino,3/4 litru a pak jsem sel na zachod a v te ledvine hrozna bolest,uplne sokujici. Stalo se mi to uz 2 krat pouze s vinem,s pivem treba ne. Jinak alkohol skoro nepiju. Tvrdy vubec a kdyz jdu na pivo jednou za pul roku,tak max 3 az 4 piva. Ale jak rikam,zmercil jsem to 2 krat u toho vina.

Odpověď odborníka:

Vážený pane Marku, obtíže při nespecifických zánětech trávicí trubice bývají nespecifické. Nejspolehlivějším způsobem určení diagnózy je u těchto nemocí histologické vyšetření vzorků sliznice, odebraných při endoskopickém vyšetření. Crohnova choroba může postihovat kterýkoli úsek trávicí trubice; pokud se nepotvrdila opakovanou koloskopií, může se prokázat při endoskopii horní části zažívací trubice. Doporučuji Vám domluvit se s Vaším gastroenterologem na dalším postupu. S pozdravem, MH.

MUDr. Milan Hrubý
MUDr. Milan Hrubý

Specializace: Nefrologie

Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: