Crp

Dobrý den paní doktorko, stále mě trápí Quinckeho otoky, mám autoimunitní thyreoiditidu. Měla jsem TSH přes 6, beru tedy nyní více Letroxu, brala jsem 1/2 tablety 50 mg denně, teď kromě toho každý druhý den celou. Možná se to zase upraví, když mi byl na podzim poprvé Letrox předepsán, otoky ihned zmizely, přes zimu byl klid, nyní znovu a přetrvávají, mám strašně citlivou kůži, možná bych měla dávku ještě zvýšit. Původně mi můj endokrinolog řekl, že otoky se štítnou žlázou nesouvisí, ale testy u alergologa jsou na všechny potraviny negativní, otoky mám téměř denně. Měla jsem CRP 30, je možné, že je to způsobeno tím chronickým zánětem? Nebo mám po něčem pátrat dále, alergolog doporučil návštěvu endokrinologa a cestou prakt. lékaře pátrat po zánětlivých lokusech. Jen jestli to není zbytečné, když mám ten chronický zánět štít.ž., třeba je to v tomto případě normální. A taky by mě zajímalo, jestli se to nedá léčit třeba jinak, jestli se nedá přijít na to, z jakého důvodu ten zánět vzniká? S pozdravem Eva Klemensová

Odpověď odborníka:

Dobrý den, v příloze vám zasílám odborný článek o kopřivce a angioedému. Je to onemocnění, které může být asociováno s některými endokrinními chorobami, ale není poruchou endokrinního orgánu přímo způsobeno. Kromě onemocnění štítné žlázy to může být například cukrovka, onemocnění krve a uzlin (lymfomy), revmatoidní artritis... Doporučuji zásadní změnu diety s vynecháním všech potenciálních alergenů počínaje mléčnými výrobky, pšeničnou moukou, vejce rajčata, brambory...a pak postupně jednotlivě přidávat. Příčinou mohou být i látky uvolňující se z nábytku, koberců, čalounění v autě, z klimatizace. Dobře fungujícím lékem je relativně nový lék Tamalis. Je indikován přímo na léčbu kopřivky a angioedému. Pokud trpíte angioedémem i v obklasti obličeje a jazyka, měla byste u sebe určitě nosit injekci s adrenalinem (Anapen). Snad vám to alespoň trochu pomůže. Držím palce a přeji příjemný den

MUDr. Martina Rosická, PhD.
MUDr. Martina Rosická, PhD.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: ENDOCARE s.r.o. (Endokrinologie a obezitologie)

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: