Crp a borelioza

Dobry den,muj tchan mel v lete kliste a udelala se mu i skvrna v miste vpichu. Bohuzel nesel nikam k lekari a skvrna zmizela. Ted se mu udelala po tele rozsahla vyrazka, kterou jeho osetrujici lekar vyhodnotil jako koprivku. Do toho ma zvysenou teplotu a neni mu nijak dobre. Z krevnich testu mu vysly temer vsechny hodnoty v poradku, jen hodnoty CRP ma vysoke (65) a IgG proti borelioze jsou na tri +++. (IgM negativni). Pripada mi zvlastni, ze lekar tchanovi pri techto vysledcich nenapsal zadna antibiotika ani jine leky. Predpokladala bych, ze bakterie v tele ma a melo by se to resit....Dekuji za odpoved.

Odpověď odborníka:

Dobrý den.Člověk má schopnost se s boreliovou infekcí i bez léků vyrovnat,protilátky IgG jsou "paměťové",o aktivitě zánětu by svědčil vyšší titr IgM protilátek.CRP patří k tzv.nespecifickým ukazatelům zánětu,tady je nutno hodnotit v kontextu s celkovým stavem pacienta

MUDr. Barbora Heřmanská
MUDr. Barbora Heřmanská

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
-7 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: