Crp a krevní obraz

Dobrý den, prosím Vás o radu. Před rokem mi bylo zjištěna hodnota CRP 10 ( laboratoř má normu 0-5 ) a zároveň projev mírného zánětu na malém uzlíku v pravém laloku štítné žlázy. Ostatní hodnoty krevního obrazu byly v normě. Po roce jsem byla opět na kontrole - na sonu štítné žlázy ( uzlík se nemění ) a na odběrech, kde mi bylo zjištěno CRP 6 ( laboratoř má normu 0-5 ). Ostatní hodnoty: WBC 7,55 10 9/l, RBC 4,90 10 12/l, HGB 138.0g/l, HCT 0.405 l, MCV 82.7 fl, MCH 28.2pg, MCHC 341.0g/l, RDW 0.129 l, PLT 304.0 10 9/l, Ferritin v normě. Můj lékař mi řekl, že je to v pořádku, že není potřeba dalších vyšetření. Prosím o Váš názor dle výše uvedených zaslaných hodnot. Měl by se uzlík na štítné žláze raději nějak operativně odstranit nebo se jedná dle hodnot o nějaký jiný zánět nebo je to v pořádku? Děkuji.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Moniko, takto nepatrné zvýšení CRP určitě nesouvisí s uzlíkem ve štítné žláze. Souhlasím s panem doktorem, že není třeba CRP znovu z tothoto důvodu opakovat. Co se týká ložiska ve štítné žláze, záleží na jeho velikosti, růstové tendenci...pokud je maličký a neroste, pak není operace třeba. Pokud by uzlík začal růst, pak by bylo vhodné doplnit cytologii (do uzlu se píchne tenkou jehlou a nebere se vzorek) a zjistit, zda je uzel zhoubný či ne. Pravděpodobnost zhoubného uzlu ve štítné žláze je ale poměrně dost nízká. Příjemný den

MUDr. Martina Rosická, PhD.
MUDr. Martina Rosická, PhD.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: ENDOCARE s.r.o. (Endokrinologie a obezitologie)

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: