Crp test

Dobrý den. Chtěla bych se zeptat, kdy by měl lékař udělat CRP test a měl by si o to pacient říct? Našemu 2letému synovi dala paní doktorka ATB po poslechnutí, šli jsme tam s rýmou, kašlem a horečkami. Je to v pořádku? Moc děkuji za odpověď. J.V.

Odpověď odborníka:

Dobrý den Jaroslavo! CRP je pomocnou laboratorní metodou, která může pomoci ke správnému posouzení nutnosti antibiotické léčby. Vzhledem k tomu, že 85-90% akutních zánětů průdušek u dětí je způsobeno viry a nevyžaduje tedy léčbu antibiotiky, považuji jeho provedení v případě vašeho synka za užitečné. Ovšem vždy záleží také na dalších okolnostech - poslechovém nálezu, celkovém stavu dítěte, délce trvání potíží, atd. V každém případě bych vám doporučovala příště se na možnost stanovení CRP vaší dětské lékařky zeptat. Hezký den.

MUDr. Petra Řeháčková
MUDr. Petra Řeháčková

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: