Ct a mr pateře

Dobrý den,prosím o vysvětlení nálezů.Třeba zjistím, proč mám stále zhoršující bolesti.Lékaři vždy bolesti zdůvodní tím, že jsem po operaci L5S1výhřez ploténky z r.1984.CT z roku2010 v segmentu L3/4aL4/5 je protruze disku dorsálně s přesahem0,3mm ve stření čáře.V L5/S1meziobratlový prostor významně zúžený,disk zde prakticky chybí.Páteřní kanál je v tomto úseku deformovaný pooperač. a deger.změnami.Spondyloza,spondylartroza,na L5/S1 i spondylchondoroza.Lehká motorická léze n.tibialis l sin. a středně těžká n.peroneus l.sin.MR před týdnem Osteochondorózy disků v prostorech L3-4 a 5-S1,páteřní kanál je normální šíře,mírně zúžení laterálních recesů v prostorech L3-4 a 4-5 degenerativními změnami na intervertebrálních kloubech a malou cirkulární protruzí disku. Jinak mám prý artrozu v kyčli II.st.Bolesti mi jdou do pravé nohy(klidové)a v oblasti boku.Zhoršující až někdy neúnosné bolesti při chůzi(poslední dobou trvale) hlavně do schodů.Děkuji za odpověď a přeji hezký den

Odpověď odborníka:

Samotná provedea operace před lety má asi jen velmi malý vliv na vaše potíže. Protruze disku L 3/4 je minimální, ale významnější jsou další degenerativní změny pateře, především oblst L 5 /S 1, zde neurolog může zhodnotit vztah vašich nervových potíží k rtg nálezům, které popisujete. K tomu se ještě připojuj artroza v oblasti kýčle, takže oboje, pateř a kýčel se kombinují. Je třeba velmi pečlivě zhodnotit jednak váš klinický stav, provedené MR a to jak neurologem tak i neurochirurgem. Nepochybně příznivě bude působit rehabiitační léčba a zřejmě příznivý efekt by přinesla i lázeňská léčba.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: