Ct a rezonance

Dobrý den pane doktore, včera jste mi zodpovedel dotaz ohledne mag.rezonance, ale byla jsem i na vysetreni Ct jiz pred rokem a v ni je napsano tohle: tak jsem z toho takova zmatena..Chtela bych poradit jak se zbavit tech bolesti, jsem jiz objednana do LBC na neurochirurgii od vmeho fyzioterapeuta.CT nalez: dyskolioza s inklainaci panve doprava a asymetrii LS prechodu v horní etazi L3 nalez fysiologicky, korenove pochvy volne v e stredni etazi L4 tez beez pathol.zmen.dolni etazi patrne dorzalni osteofyty se zúzenim IV foramina vpravo a tlakem na odstup korene S1 patrna medialni protruse 4mm s naznacenym tlakem na duralni vak v dolni etazi sekundarni zmeny se zúzenim lareralnich recesu pri spondylarthroze kostni strukturalni zmeny neprokaji. a včera jste mi zodpovědel rezonanci z 15.3. plynulá bederní lordoza, obratlova těla v Thl. přechodu jsou mirne ventralne klinovita se Schmorlovymi uzly krycich plotenek. Pocinajici spondylogenni a spondylartroticke zmeny distalni bederni patere. Osteochondroza disku L5 S1 a protruze tohoto disku, vice doleva orientovana se znamkami anularni fisury, ma siri 5mm, kotakt s duralnim vakem a koreny S1, vice levostrannym. Paterni kanal je normalni sire, foramina volna. Micha od Th8 bez loziskovych zmen, konus a kauda bez zvlastnosti. Jak je tedy mozne, ze se to lisi a jak mam resit neustale bolesti?DEkuji moc za odpoved

Odpověď odborníka:

Výrůstky, výrůstek se zúžením meziobratlového otvoru pro mišní nerv na odstup kořene S 1. CT. Nález na CT je podobný nálezu na magnetické rezonanci, ale je zde odstup asi 1 roku a rozdíly v nálezu i v použití jiné techniky mohou být. Je třeba oba nálezy vzít, přednost samozřejmě má nález nejčerstvější. Obrazy prohlédnout, srovnat s popisy. Zhodnotit hlavně kliniku, to jest nález při vyšetření a srovnat vše s vašimi potížemi. Neurolog a neurochirurg se musejí v hodnocení co nejvíce přiblížit. Pokud se jedná zda operovat nebo ne konečné slovo má většinou neurochirurg. ten váím podá nejlepší informaci. Je třeba říci, že výsledky těchto nálezů a jejich hodnocení je někdy náročné i pro odborníky.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x