Ct angio tepen dkk

Dobrý den, mám velkou prosbu, tatínek byl 14 dní hospitalizován s trombozou a lékaři vyslovili do budoucna jako možné řešení amputace levé dolní končetiny. S tím by se ovšem tatínek nevyrovnal psychicky.Přesto, že mu je 86 let, má velmi silnou vůli udržet si maximální soběstačnost. posílám výsledek CT. Lékař - cévní specialista sdělil, že se s tím nedá nic dělat. Nejsem lékař, ale domnívám se, že vždycky se dá něco dělat. prosím, poraďte mi, na koho se obrátit. Tatínek žije v Jeseníku, ale přijet můžeme kamkoli. Děkuji moc za jakoukoli pomoc!Tatínek celý život pomáhal svým pacientům na ARO, teď potřebuje pomoci on...

Odpověď odborníka:

Dobrý den dle nálezu na CT se opravdu jedná o těžké postižení zejména tepen na bercích. Na roztažení tepen zevnitř balonkem to asi není a když se zvažuje bypass tak je tam vždy nutné najít místo kam se to našije a nejspíš to také nelze. Nález na CT by musel posoudit cévní chirurg a vyjádřit se jestli je to technicky možné(nejsem chirurg). Druhou věcí je jaké má tatínek potíže. O amputaci jako řešení lze uvažovat jenom v případě nehojící se infikované rány, která by ho ohrožovala na životě nebo nesnesitelných bolestech v klidu. O bypassu lze uvažovat jenom kdyby měl bolesti v klidu nebo musel zastavovat při chůzi po méně než cca 50m. Z mého pohledu je rozhodně v každém případě nutné aby měl dobrý tlak krve, dobrou hladinu cukru a cholesterolu, nekouřil. Také je vhodný intervalový trenink tedy chůze až do omezení se snahou prodlužovat ujetou vzdálenost. Určite musí mít léky na snížení srážlivosti krve a ev léky zlepšující prokrvení(enelbin, noclaud...). S CT nálezm ev. mužete konzultovat pracoviště cévní chirurgie na Homolce, nebo VFN na Karlově náměstí

MUDr. Branislav Holman
MUDr. Branislav Holman

Specializace: Vnitřní lékařství
Pracoviště: Interní ambulance, Praha 3

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: