Ct hlavy u kojence

Dobrý den. Chtěla jsem se zeptat zda je nutné u 18.měs. dítka CT hlavy? Vždy byl líný a nechodí. Mám docela obavy z aneztezie a zajímalo by mě jaké je riziko ozáření u tak malých dětí? Nebyla by šetrnější MR?Děkuji moc za odbornou radu Martina P.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, záleží z jakého důvodu je zobrazovací vyšetření hlavy indikováno. Obecně při úrazech je vhodnější CT, jinak bych se u dítěte prakticky vždy přiklonila k MRI - důvodem je opravdu poměrně vysoká dávka záření při CT. Anestezii se pak bohužel u takto malého dítěte nevyhnete ani u jedno z těchto vyšetření, je potřeba, aby děťátko bylo po dobu vyšetření v klidu. Anestezii bývá krátká, cca 20 minut, nemusíte mít obavy.

MUDr. Petra Limrová
MUDr. Petra Limrová

Specializace: Pediatrie
Pracoviště: Dětské oddělení Nemocnice Hořovice

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: