Ct krční páteře,bederní

Dobrý den , prosím o vysvětlení nálezu CT C 4-7 nativ DLP 350,71 Na topogramu vidíme antalg.napřímení lordosy v celém rozsahu snížení plotének C3-5 na podkl.osteochondrosy. Ve vyšetřované etáži C3-4 vidíme mediálně protrusi ploténky 2,9 mm prom.dorsálně včetně fragmentu v apexu 3mm. V etáži C4-6 známek protruse či herniace neprokazujeme vidíme drobné dors. osteofyty prom 2mm dors. V etáži C6-7 vidíme sublig herniaci ploténky 4mm.Foramina sym.nezúžená Dif spondylartrosa . V etáži L4-5 diskrétní protruse ploténky in toto, foramina jsou symetrická,méně prostorná. Nevýrazné def.spondylotické změny s okrajovými nerovnostmi obratl. těl. V etáži neprokazujeme známek herniace či protruse . Foramina symetrická, rovněž méně prostorná . Bolesti bederní páteře mám již 16 let dle CT z roku 2010 jsem měl vyhřezlé L4-5 2mm,L5-S1 2mm . Je možné , že výhřez či herniace zmizí ? Podle CT z minulého týdne viz . L4-5 diskrétní protruse ? Od r.96 absolvuju neustále Hospitalizace v podobě infuzí,RHB, a léky (Tramal,Dolmina apod.) ale po odeznění léků,infuzí jsou bolesti neustálé v oblasti LS často střílející bolest do hýždí a stehna . Co se týče krční páteře se mě točí hlava,pálí celé levé Rameno, loket,zápěstí a necítím si prsty V,II,III prst. Bolest také pocituji při výdechu (píchavá) mezi lopatkamy. Jsem z toho už bezradný v noci nespím necítím si prsty na obou LHK,PHK. Prosím jak tedy postupovat při konzultaci z Neurologem mě jednou řekne že je to svalového původu pak mě chce dát ČID no prostě pokaždé jinak musel jsem si také vyhádat MR,C4-7. Prosím o radu , předem děkuji za vysvětlení s pozdravem Holešínský

Odpověď odborníka:

Dobrý den, dle CT je Vaše páteř postižena středně pokročilými degenerativními změnami v typických lokalizacích (C6-7 a L4-5). Vaše obtíže tomuto postižení odpovídají, svalová dysbalance s následným blokovým postavením krční páteře se na nich s vysokou pravděpodobností taktéž podílí. K detailnímu vyšetření zdroje Vašich obtíží bych doporučoval MRI zobrazení páteře a dále EMG kontrolu jednotlivých nervových kořenů (provádí neurolog). Jak uvádíte, nález velikosti prolapsu se jeví jako menší oproti nálezu před 3 lety. To je možné, v některých (spíše řídkých) případech opravdu samovolně dochází k regresi (zmenšení) výhřezu. S ČID Vám bohužel neporadím, Váš nález nijak zvlášť nevybočuje z nálezů degenerativního postižení ve Vašem věku. Primární terapie je u Vašeho nálezu konzervativní (pravidelná RHB, obstřiky s kortikoidy), pokud by na EMG bylo zjištěno postižení jednoho konkrétního nervového kořene odpovídajícímu nálezu na zobrazovacích metodách, bylo by možné provést menší spondylochirurgický zákrok.

MUDr. Jiří Šrámek
MUDr. Jiří Šrámek

Specializace: Chirurgie páteře
Pracoviště: ProSpine, Německo

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: