Ct nadledvin

Dobry den, pane doktore, po sonu bricha mne bylo doporuceno vysetreni nadledvin, pani dokorce se tam neco nelibilo a take hlavne proto, ze jsem mela nizsi hodnoty drasliku. vzhledem k tomu, ze jsem v posledni dobe absolvovala nekolik rtg vysetreni, chtela jsem se zeptat, zda je mozne misto ct mit vys. MR z duvodu mensi zateze zarenim. Je to vubec mozne? vim, ze vys MR je pomerne nakladne, takze se treba ct predepisuje z duvodu mensi fin. narocnosti. Pokud bych chtela MR, je mozne pripadny rozdil mezi uvedenymi vysetrenimi uhradit? Predem dekuji za odpoved a jsem s pozdravem. Milena Stefkova

Odpověď odborníka:

Za optimální vyšetřovací metodu pro zobrazení nadledvin se dosud považuje CT kvůli dostupnosti, příznivé ceně a spolehlivém rozlišení ložisek v nadledvinách. Kombinace moderních CT přístrojů a dodržování vyšetřovacích protokolů s nízkým příkonem (low-dose) umožnila snížit radiační zátěž při vyšetření počítačovou tomografií o více než 50% oproti stavu v minulosti. Kromě eliminace radiační zátěže nepřináší vyšetření MR ve Vaší situaci žádnou podstatnou výhodu. Doplatit rozdíl mezi cenou CT a MR možné není - záleží jen na ošetřujícím lékaři. Mohu Vám jen doporučit se oš. lékaře na tuto možnost zeptat.

MUDr. Jan Vachek
MUDr. Jan Vachek

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: