Ct nadledvin

dobrý den, byl mi v roce 2008 zjištěn adenóm na levé nadledvince velikosti 8mm. tento mi nepůsobí žádné zdravotní problémy a při rozborech krve a moči bylo prokázáno, že adenom je neaktivní. přesto lékař žádá opakované kontroly zjištění případného růstuá. byla jsem od té doby jednou na CT a jednou na magnet. rezonanci. nyní bych měla opět podstoupit CT vyšetření. ale hodně čtu o velmi silném záření při počítač. tomografii a o rizicích kontrastní látky. přiznám, že mám obavy, protože není prokázáno zda tak vysoké záření je škodlivé či nikololiv. proto žádám o odpověd, zda je větším rizikem podstoupit CT nebo ho odmítnout. Vzhledem k tomu, že ho mám podstoupit během příštího týdne, prosím o rychlou odpověd. Děkuji

Odpověď odborníka:

Dobrý den, na Váš dotaz jsem sice již odpovídala, ale nebyl takto podrobně rozepsán. Pokud jste od r. 2008 na CT nádoru byla jenom jednou, kontrolu bych také doporučila (nádor by se měl ideálně kontrolovat stejnou metodou, na stejném přístroji i pracovišti, tudíž magnetická rezonance provedená v mezidobí není ideální na posouzení vývoje nádoru). Někdy mohou nádory růst i bez klinických projevů. CT vyšetření je sice silnější nežli rentgen, nicméně moderní přístroje již září o něco mírněji. Držím palce.

MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.
MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: Soukromá endokrinologická ambulance, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+5 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x