Ct nález

Prosím o vysvětlení CT nálezu. Manžel je již třetí měsíc na nemocenské s bolestmi zad Až nyní byl na žádost poslán na CT. Má velké bolesti hlavně pravé nohy, brnění. Byl léčen jen obstřikem a utišujícími prášky. Závěr: Degenerativní změny vyš. úseku LS páteře s maximem v segmentu L5/S1. Konstitučně úzký páteřní kanál a hypertrofická ligg. flava ve výši L3-5. Bulging disku L3/4 se zúžením durálního vaku AP na 7 mm. Široce založený mediodorsální prolaps disku L4/5, s kompresí durálního vaku na 4,5x8mm, obliterací laterálních recesů s útlakem odstupů kořenů L5 bilat. více vpravo. Extraforaminálně vpravo mělký prolaps disku, v těsném kontaktu s pravostraným kořenem L4. Pokročilá osteochondrosa L5/S1 s výraznými spondylogenními změnami. Incip. stenosa laterálního recesu S1 vpravo, s mírným útlakem odstupu kořene S1. Foraminostenosa L5 bilat. s těsným průchodem kořenů L5. Aterosklerosa. Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Popisované změny se jeví jako závažné, závažné určitě jsou, nemusí však být příčinou bolestí a brnění.Nevýhodné je ono vrozené zúžení kanálu míšního, dává méně šanci než lidem, kteří mají normálně široký m.kanál.V případě popisovaných změn, degenerativního charakteru, poruch plotének v oblasti mezi 4. a 5. a 5. bederním a 1.křížovým obratlem může výrazně dříve dojít k útlaku nervu, vycházejícího z m íchy, příp. přímo adekvátního úseku míchy. Bez podrobmného popisu klinického vyšetření přesně reflexologie lze těžko odhadnout, zda je možné být v léčbě aktivnější. Uvedená léčba je vcelku přiměřená pro první fázi, ne zcela správná pro 3 měsíční léčbu, je ale otázkou, zda k ní oprvdu nebyl důvod, to bez uvedených nedostatků v informacích nelze zhodnotit. Přesto vše vypadá, že by měl zasdáhnout lékař, který je schopen pomocí " aktivní fyzioterapie"m, což neprovozuje mnoho lékařů , zlepšit stav okolí, odhalit, zda není příčina ještě funkčně řešitelná, zda je možno obnovit i svalové vazby cíleným cvičením. tak by asi měl vypadat další postup, pokud v tak relativně rizikové situaci pracuje a léčí lékař, je pak schopen včas rozlišit, kde je hlavní příčina, zda pokračovat více aktivně nebo více vyčkávaje na zklidnění( které ovšem samo nepřijde),či dokonce plánovat operaci.

MUDr. Jiří Marek
MUDr. Jiří Marek

Specializace: Fyzioterapie
Pracoviště: Soukromá ambulance Praha, Brno - Klinika Naprapathy

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Když se rakovina rozšíří do kostí
Články: Když se rakovina rozšíří do kostí
Toto zhoubné onemocnění...
Jak žít s umělou chlopní
Články: Jak žít s umělou chlopní
Operovali vám srdce...
Chudokrevnost
Články: Chudokrevnost
Chudokrevnost, neboli...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Jak zatočit s rýmou: zkuste recepty našich babiček i nejnovější trendy
Angína
Články: Angína
Angína je akutní zánět...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x