Čt páteře

  • Dotaz od: Stanislav Rytych
  • Publikováno: 9.5.2016
  • uLékaře.cz

Dobrý den, obracím se na Vás s prosbou o radu. Mám dlouhodobě zvyšující se bolesti zad s vystřelováním do stehna a níže. V roce 2013 jsem byl na CT páteře. Ve zprávě se hovoří: L3-L4: Primární úzký páteřní kanál, v AP 12mm. Ploténka bez herniace. Foramina volná . L4-L5: Páteřní kanál přiměřeně prostorný. Cirkulární protruze ploténky šíření 3-4 mm. Mírná levostranná foraminostenóze. Artróza intervert. kloubů, více vpravo. L5-S1: Artróza intervert. kloubů, více vpravo, kde masivní osteofyt prominuje do laterálního recesu. Je možná nějaká účinná léčba. Za odpověď Vám předem děkuji.

Odpověď odborníka:

Nález degenerativních změn v oblasti bederní pateře. Zúžení kanálu je ještě na hranici únosnosti. Změny na ploténkách nejsou závažné, tzv. foraminostenoza může působit zúžením na výstup mišního nervu a tak se objevuje bolest. Nález je doporučením pro konservativní léčbu, řadu infuzí, pohybovou a fyzikální léčbu na rehabilitaci, medikaci. Léčba na ortopedii nebo neurologii v nemocnici je užitečná. Vhodné zvážení lázeňské léčby, indikace VI/3, komplexní léčba. Při zhoršení stavu se zvažuje další léčba, předtím vhodné ještě vyšetření magnetickou rezonancí, která lépe zobrazí měkké tkáně pateře.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: