Ct páteře.

Prosím o vysvětlení CT páteře. Před dvěmi lety operace páteře L4/5 implantován interspinosni spacer. Schválen ČID-1.stupně. Nyní opět bolesti zad,vystřelující do pravé nohy. Mněla jsem 15x infuzní léčbu a 16x rehabilitace. Neurolog doporučuje návštěvu neurochirurgie. CT vyšetření: L4/5-stp.implantaci interspinosniho spaceru L4/5 v dobrém postavení. Kanál páteřní přiměřený. Plošná mediální až pravostranná foraminální cca 3mm protruze disku s těsným vztahem k přední stěně durálního vaku. V pravo foraminálně v těsném kontaktu s kořenem L4. Drobné ventrální osteoprodukce. Za měsíc jdu k posudkovému lékaři.Ponechá mi ČID? Děkuji za Váš čas a za odpověď.

Odpověď odborníka:

Infuzní léčba a rehabilitace v obvyklém použití jsou pouze pomocnou léčbou. Z Vašeho popisu nelze rozpoznat, zda jde zlepšit funkci kloubů a svalů kolem páteře, případně obnovit správnou statiku pánve.Byloby vhodné vyhledat zkušeného fyzioterapeuta, který přímo spiolupracuje s léklaře, ideálně neurologem, případně přímo lékaře, který se aktivní fyzioterapii věnuje. Pokud by šlo zlepšit situaci a Vy budete bez bolestí, pak těžko očekávat ČID. Naopak, zústzamete li i přes ideální léčbu s Vašimi boelstmi, pak nezbývá než konsultovat neurochirurga, byť zvážení, zda je třeba neurochirurgický zákrok by měl být schopen již Váš neurolog. Bez znalosti klinického vyšetření těžko soudit , jak rozhodne posudková komise.

MUDr. Jiří Marek
MUDr. Jiří Marek

Specializace: Fyzioterapie
Pracoviště: Soukromá ambulance Praha, Brno - Klinika Naprapathy

 
Líbí se vám odpověď?
-2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: