Ct - tetánie - brnění

Prosím o objasnění nálezu. CT bederní páteře. Seg.L4/5 Šíře páteř.kanálu 13mm.Meziobratový prostor je snížený o třetinu,ploténka s cirkulárním posunem,větší porcí paramediálně vlevo,kde šíře 4,5mm a je v kontaktu s duálním vakem a kořenem L5.Postranní foramina nezúžena,lehká sponylartroza. Seg.L5/S1 Šíře je 13mm.MOP nesnížený.Olisteza L5 asi 3,5mm,mediální protuze šíře 2,5mm,postranní foramina nezúžena.Lehká spondylarthroza. Závěr:Relat.prim.spin.stenoza. Levostrannáparamediální protuze L4/5 s tlakem na L5 vlevo. Olisteza L5 a mediální protuze disku L5/S1 v kontaktu s durál.vakem. A dotaz zda by tyto problémy mohly způsobovat brznění v celých zádech při delším ležení - v noci,dále se brnění vyskytuje při delším sezení (cca +-15 min.)a brnění jde jak do zad ,tak i dolů do nohy.Nyní mně neustále i přes rhb brní levá noha - chodidlo a před cca 3 měsíci mně i chodilo trnulo - mrtvělo. Nyní po rhb je to o nělo lepší,už to tolik netrne.Ale slabé brnění pořád je. Nyní se přidává občas v noci i mrtvění horních končetin - malíku - ten byl otlačen sádrou při zlomenině zápěstní kůstky a prsteníku.A mrtvění bývá i na druhé ruce.Bývá to hlavně v noci,kdy jsem po fyzické zátěži (fyzicky náročné zaměstnání - práce se zvířaty) v klidu.Jak brnění celého těla,tak i mrtvění rukou mně v noci budí. EMG by ale nemělo v noze prokazovat nějaké poškození. A z dřívějška mám pozitivní tetánii - prosím o také vysvětlení. Předem děkuji za laskavost.

Odpověď odborníka:

Nález je sice relativně pokročilý- dle popisu CT, přesto se vše jeví jako hranioční nález, který je možno pomocí" aktivně fyzioterapeutické léčby"( ovšem rukou lékaře , event. fyzioterapeuta pod přímým lékařovým dohledem-nikoliv na dálku spoluprac.)je třeba léčba přesná a dostatečně důrazná, současně vysvětlení cé´ílených cviků dle konkrétníhop stavu na obnopvu svalových vztahů a vetšinou i rozbor ergonomie práce a mimo práci. Zúžení kanálu nelze hodnotit jako významné, muselo by být korelováno dle klinkcého vyšetření nebo přešsnější metodou změřeno( PET apod, nejeví se však jako nutné nyní) tetanie prozrazuje, že potíže jsou chronického rázu, tzn. provokují i psychiku, což lze ovlivnit léky( magnezium, psychoterapie, antidepresiva apod) Většinou však současně se zlepšením funkce těla tyto potíže mízí( resp. se přestanou objevovat) Více těžko napsat, více jedině při léčbě.

MUDr. Jiří Marek
MUDr. Jiří Marek

Specializace: Fyzioterapie
Pracoviště: Soukromá ambulance Praha, Brno - Klinika Naprapathy

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: