Ct v těhotenství

Dobrý den, mám dotaz ohledně CT vyšetření a dopadu na tělo. Ve 2.dni menstruačního cyklu jsem podstoupila CT dolní část zad kvůli výhřezu plotýnky.Poté v 18.dni cyklu (cca 3 týdny po vyšetření CT) došlo k ovulaci a já otěhotněla. Nyní mám velké obavy zda CT vyšetření nemohlo ovlivnit vajíčko ve vaječníku a nemusím se obávat o poškození plodu? Děkuji moc za odpověď.Kamila

Odpověď odborníka:

Dobrý den, paní Kamilo! CT přístroj je v podstatě rentgen napojený na počítač. Naštěstí pro Vás mám dobrou zprávu : během ranného těhotenství platí pravidlo "všechno nebo nic". Pokud byl genetický materiál vajíčka poškozen, dojde k potratu, jinak těhotenství dopadne dobře. Navíc vajíčko zraje asi polovinu cyklu (obvykel 2 týdny) a proto nejspíše během Vašeho CT ještě klidně "spalo". O situaci můžete informovat svého gynekologa, k němuž chodíte do prenatální poradny.

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: