Ctvrty cisarsky rez

Dobry den, mam za sebou 3 cisarske rezy (hypoxie ditete, velke dite po predchazejici SC a treti, protoze byl treti). Jinak vsechna ma tehotenstvi a rekonvalescenec po SC probihaly zcela bez problemu. Pri tretim SC mi lekar rekl, ze mam varixy na deloze a ztenceny dolni delozni segment. Vim, ze dalsi tehotenstvi by jiz bylo s vetsim rizikem (hlavne pripadna ruptura delohy a jeji nasledky) ale nevim, jak velke riziko to je (alespon radove). Ctvrte dite neplanujeme - zajima me to hlavne z duvodu mozneho selhani antikoncepce (sterilizace je pro me prilis nevratne reseni, nitrodelozni telisko pry pripada v uvahu az rok po porodu a HA vhodna pri kojeni mi zpusobuje trvale krvaceni...takze mam na vyber jen z tech mene spolehlivych reseni). Dekuji za odpoved

Odpověď odborníka:

Dobrý večer, opravdu Vám nemůžu vyčíslit riziko, které by pro Vás představovalo další těhotenství. Ta největší obava, kterou máte a to je možné prasknutí děložní stěny je samozřejmě na místě a je to také důvod, proč Vám další těhotenství už nikdo nedoporučuje. Já osobně bych radila najít vhodnou formu antikoncepce, protože ani případná interupce by nebyla bez rizika. Pokud ještě kojíte, připadá v úvahu čistě gestagenní preparát nebo nitroděložní tělísko. Nevidím důvod, proč by se mělo zavádět až rok po porodu, pokud hoojení probíhalo v pořádku a podle UZ není zřejmé zeslabení děložní stěny. Navíc se může tělísko zavést bezpečně i pod kontrolou zraku s pomocí hysteroskopu. Nitroděložní antikoncepce by byla i z dlouhodobého pohledu výhodnější a méně zatěžující.

MUDr. Renata Kavanová
MUDr. Renata Kavanová

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: soukromá praxe My.Gyn, s.r.o.

Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: