Cukání svalů v nohou a únava

Ráda bych poprosila o radu a názor. Před pár dny mi začaly divně škubat svaly na nohou (čas od času i jiné, hlavně ale stehna a lýtka)- většinou když si lehnu nebo jinak odpočívám. Vidět je to jen občas, spíš to ale cítím - jsou to takové záškuby, spíš protivné než nějak bolestivé. Nevím co to je a na internetu jsem si pod tímto symptomem mimo jiné našla i ALS. Vím, že v mém věku to není obvyklé, ale slyšela jsem že jsou i různé výjimky. Navíc další příznak je únava a špatný dech a artikulace. A to mě nejvíc znervoznilo - unavená bývám často (cítí se, jako kdybych se nemohla zvednout, nic se mi nechce), s dechem jsem na tom zle (uběhnu málo právě pro to, že se mi nedostává dechu, vydržím znatelně méně než mí vrstevníci, když se přemáhám tak je mi na zvracení a skoro omdlévám) a navíc mám problémy z drmolením a nezřetelnou artikulací. Je tu ale ještě jiná věc - jsem trochu hysterka a docela hypochondr. Vím to o sobě ale nemůžu s tím nic dělat a navíc mi to absolutně brání v jakémkoli objektivním pohledu na věc. Samozřejmě všechny ty problémy může způsobovat málo vitaminů, úzkosti a navíc mám odmalička sklony k tomu, že se mi zablokovává bederní páteř a navíc na nohu, která mi cuká víc i lehce kulhám. Ráda bych tedy spíš slyšela od nějakého kvalifikovaného lékaře, co je asi tak pravděpodobné nebo možné. Mohla bych skutečně ALS mít? Nakolik je pravděpodobné že to je něco jiného? Vlastně bych chtěla slyšet objektivní názor - zkuste, prosím, i odhlédnout od toho, že mám silné sklony k panice... Děkuji.

Odpověď odborníka:

Milá Zuzano.
Je mi 55 let.Za mou kariéru neurologa mi prošlo pod rukama asi 15tisic pacientů.
Z oněch 15 tisíc lidí jsem diagnostikoval asi 5x ALS :-)
Stanete li se mou pacientkou,hrozí Vám pravděpodobnost 1:3000 ,že ALS máte:-)
Pokud Vám nevadí,že ordinuji na Moravě,můžete se objednat. Nedělám z pacientů
ruiny dlouhým čekáním na vyšetření.
POkud je Vám líto času a peněz,mohu Vám domluvit vyšetření u známých v Praze.
Termín ,pravděpodobně, bude méně exkluzívní:-)
Na paniku nejlépe funguje jistota,že nejsem vážně nemocná.
Tu Vám může dát jedině zkušený odborník.

Kontakt na mě: mens-sana@seznam.cz 518 322 145

Se srdečným pozdravem a poděkováním za Vaši důvěru
Petr Jugas

https://www.youtube.com/watch?v=D-zfcRtEhhM

MUDr. Petr Jugas
MUDr. Petr Jugas

Specializace: Neurologie
Pracoviště: Soukromá praxe neurologie

 
Líbí se vám odpověď?
+10 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: