Cukr v krvi

Je mi 40 let, mám cca 15 kg nadváhu, měla jsem zvýšený cukr v krevních testech nalačno - poprvé 7,2, poté po měsíci 6,2 Moč zcela v pořádku. Sladké nemusím, roky již nesladím. Lékař mi doporučil pouze dietu, bez medikace. Orgány břicha po ultrazvuku v pořádku. Jedná se o prokázanou cukrovku?

Odpověď odborníka:

Martino, ze dvou hodnot zvýšené hladiny cukru v krvi nelze stanovit diagnosu cukrovky, navíc druhá hodnota se blíží normální hodnotě. Ve Vašem případě je vhodné zopakovat kontrolní odběry za 3 měsíce při dodržování dietních opatření a teprve pokud bude hladina cukru opakovaně vyšší, doporučovala bych provedení testu oGTT (orální glukosový test), zda nemáte poruchu glukosové tolerance. Každopádně doporučuji redukci váhy a dostatek tělesného pohybu, které budou mít pozitivní vliv na pokles hladiny krevního cukru a riziko rozvoje cukrovky ve vyšším věku. Přeji hezký večer.

MUDr. Markéta Pražáková, Ph.D.
MUDr. Markéta Pražáková, Ph.D.

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka, Kralupy nad Vltavou

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x