Cukr v krvi po zhubnutí.

Dobrý den, při preventivní prohlídce loni v červnu mi byla změřena poněkud vyšší hladina cukru, pod 7, takže neberu léky. Bylo mi doporučeno pár kg shodit. Od té doby jsem se z BMI 30 dostala na BMI 23. Chci přestat hubnout, je mi jasné, že základní zásady zdravé výživy a skladby jídelníčku je dobré zachovat, Zajímalo by mě, zda se dá posoudit, jak velké je riziko diabetu a jak důsledně se musím bránit "dietním chybám" jako je zmrzlina na dovolené.

Odpověď odborníka:

Milá Dagmar, Váš váhový úbytek a změna životního stylu jsou úctyhodné. Správně jste usoudila, že dál hubnout nepotřebujete. Nyní je potřeba posoudit: glykémii nalačno, případně rovnou i glukózový toleranční test, výskyt cukrovky 2. typu a srdečně cévních chorob v rodinné anamnéze, Vaše případná další zdravotní rizika související se srdečně cévními chorobami (krevní tlak, cholesterol a další krevní tuky). Pokud Vám tyto parametry vycházejí příznivě, můžete si dovolit v jídelníčku trochu hřešit. Jestli se Vám sešlo vícero výše uvedených rizik, buďte přísnější. V každém případě nezapomínejte na pravidelný aerobní pohyb (rychlá chůze nebo běh, aerobní cvičení, kolo, plavání apod.) a 1x týdně se važte - váha Vám dobře ukáže, jestli jste ve svých předsevzetích nepovolila až příliš. Držím palce!

MUDr. Markéta Macková
MUDr. Markéta Macková

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka v Třebíči

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: